Companii

UE schimba tactica in lupta contra cartelurilor

02.12.2002, 00:00 35

Este rentabila fixarea preturilor de catre companiile din Uniunea Europeana? Luand in considerare numarul de contracte ilegale din ultimele cateva decenii, multe companii din uniune trebuie sa considere ca beneficiile financiare oferite de carteluri depasesc cu mult riscul ca ar putea fi descoprite si penalizate de catre comisiile antitrust, relateaza Financial Times.
Insa, acum Uniunea Europeana (UE) vrea sa schimbe aceasta perceptie. Reformele radicale ale reglementarilor antitrust, adoptate la inceputul saptamanii trecute de catre guvernele nationale, au menirea sa convinga companiile ca tentativele de fixare a preturilor sau alte incalcari grave ale legilor concurentei pur si simplu nu merita facute. Dar noile reguli, care sunt rezultatul a trei ani de consultari, au scindat comunitatea antitrust europeana.
Pentru Comisia Europeana si pentru majoritatea organismelor de reglementare nationale, noile reguli vor fi un instrument mai eficient pentru spargerea cartelurilor si impiedicarea companiilor sa concureze neloial cu rivalii lor.
Mario Monti, comisarul european din domeniul concurentei, care a schitat propunerile inca din 1999 le considera "cea mai importanta initiativa in domeniul concurentei" din ultimul deceniu.
Insa, pentru opozantii noilor reguli, care provin in special din sectoul corporativ si cel juridic, schimbarea unui sistem cu care s-au obisnuit din 1962 ar putea rezulta intr-un haos pentru companii si mari batai de cap pentru avocatii lor. Unii avertizeaza chiar ca noul regim va face si mai greu de detectat si de pedepsit cartelurile.
Potrivit lui Julian Joshua, un fost vicepresedinte al diviziei pentru carteluri a Comisiei, care acum lucreaza pentru firma de avocatura Howrey Simon Arnold & White, autoritatile de la Bruxelles au pierdut o oportunitate de aur.
"Aceasta a fost sansa de a crea un sistem clar de impunere a legii concurentei pentru Europa secolului XXI. Dar, ceea ce s-a facut a fost doar o incercare de limitare a puterii", a spus el.
Chiar si in cazul in care Comisia va adopta principiile de baza ale reformelor, care sunt cunoscute sub denumirea simpla de "modernizare", va exista o schimbare in atributiile si puterea institutiilor europene de reglementare si a celor nationale. In prezent, Comisia Europeana este singurul organism care are puterea de a lua masuri impotriva celor doua delicte principale care afecteaza economia europeana: cartelurile si abuzurile de pozitie dominanta, care apar atunci cand o companie se foloseste de faptul ca detine o cota de piata mare pentru a cauza prejudicii rivalilor.
Potrivit prevederilor din noul sistem, care va intra in vigoare incepand cu 2004, Comisia Europeana isi va pierde monopolul in impunerea legilor concurentei in UE si va imparti atributiile cu institutiile similare nationale.
Dupa doi ani, firmele care au de gand sa practice fixarea preturilor se vor confrunta nu numai cu opozitia comisarilor de la Bruxelles dar si cu cea a colegilor lor de la Berlin, Roma si cei din cele 10 noi state care vor adera.
Acest proces de descentralizare a luptei impotriva cartelurilor si a altor abuzuri este foarte probabil sa schimbe radical modul in care companiile, avocatii si institutiile de reglementare se raporteaza la regulile antitrust.
Pentru companii, cel mai important efect al modernizarii va fi faptul ca vor fi amendate de fiecare data cand vor fi prinse ca incalca legea.
Potrivit prevederilor sistemului actual, companiile care comunica intelegerile pe care le fac Comisiei Europene, nu sunt penalizate chiar daca sunt gasite vinovate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO