Companii

Un arhitect despre Petrom City: Poate să coste proiectul cât o costa, dar să impresioneze

Autor: Roxana Petrescu

05.12.2010, 23:55 154
Petrom City, sediul de 130 de milioane de euro care va găzdui2.500 de angajaţi ai celei mai mari companii din România, a fostinaugurat la finalul săptămânii trecute, la peste doi ani şijumătate de la începerea construcţiilor.

Pentru acest eveniment, care a avut loc la Străuleşti, în nordulBucureştiului, Petrom a trimis circa 700 de invitaţii, printre ceicare au decis să vină să vadă noul sediu al producătorului depetrol şi gaze numărându-se Călin Popescu-Tăriceanu, fostul premieral României, Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe, WolfgangRuttenstorfer,

CEO-ul OMV, acţionarul majoritar al Petrom, dar şi bancheri,directori de multinaţionale sau oameni din industriaadvertisingului.

Proiectul Petrom City a fost gândit de arhitecţii de laAnin.Jeromin.Fitilidis & Partener, constructorul fiind companiaaustriacă Alpine.
"Azi, angajaţii vor să menţină contactul cu habitatul lornatural, iar oamenii din oraş nu vor să fie lăsaţi pe întunericfaţă de ceea ce se întâmplă în spatele uşilor oricum închise aleunei astfel de companii. Faţadele de sticlă reflectorizante neagătransparenţa, ceea ce face din orice structură de sticlă cevasuspicios, ducând în unele cazuri la renaşterea pietrei", explicăarhitecţii de la Anin.Jeromin.Fitilidis & Partener, într-oprezentare pe site-ul firmei germane, unul dintre conceptele careau stat la baza costruirii Petrom City, şi anume cel altransparenţei. Astfel, faţadele Petrom City sunt îmbrăcate în21.500 mp de sticlă transparentă.

Specialiştii locali spun că Petrom City aduce o schimbare majoră înceea ce priveşte clădirile de birouri care se văd şi în preţulridicat al acestei lucrări - 130 de milioane de euro, cel mai scumpproiect de birouri finalizat în prezent. "Este o formulă mai puţinobişnuită. La noi sunt clădiri de birouri de închiriat, nu clădirideţinute de companiile care activează în ele. Atriumul clădiriieste un element puternic şi îţi permite să vezi de la un etaj ce seîntâmplă în celelalte. Este o premieră pe piaţa locală în ceea cepriveşte proporţiile", spune Călin Negoescu, director tehnic încadrul Westfourth Architecture, unul dintre cele mai mari birouride arhitectură de pe piaţă.
"Nu trăim numai pentru bani, ci şi pentru prestigiu. Poate săcoste proiectul cât o costa, dar ideea este că acest sediu estecasa mea, iar pe mine mă interesează să impresioneze. Şi-au făcut ocasă de bună calitate", concluzionează Negoescu.
Cifrele casei Petrom
n Valoarea investiţiei: 130 de milioane de euro
n Număr de oameni care au lucrat de la începutul proiectului:4.000
n Număr maxim de oameni care au lucrat într-o zi: 980
n Număr de firme care au lucrat pentru proiect: 150,majoritatea fiind din România
n Infrastructura IT: 1.500 km de cablu au fost băgaţi subpământ
n Drumuri construite: 1,7 kilometri
n Proiectul a început în aprilie 2008, având ca termen iniţialde finalizare sfârşitul anului trecut.

Sursa: compania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO