Companii

Un milion de dolari profit la Bermas

Un milion de dolari profit la Bermas
03.12.2002, 00:00 16

Producatorul de bere Bermas Suceava a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit net de 32 miliarde de lei (0,97 milioane de dolari), in crestere cu o treime, in termeni reali fata de jumatatea similara a anului precedent. Profitul pe trimestrul al treilea al acestui an a fost de 14,1 miliarde de lei.
Cifra de afaceri a crescut intr-un ritm mai putin sustinut. In primele noua luni ale anului Bermas a vandut bere in valoare de 242 miliarde de lei (7,4 milioane de dolari), fata de 185 miliarde de lei (6,5 milioane de dolari) in perioada similara a anului trecut.
Societatea Bermas se compune din patru sectoare de fabricatie: cel de productie a maltului (pentru satisfacerea necesarului intern, existand si posibilitatea pentru vanzarea catre alte fabrici de bere), fierbere (obtinerea mustului de bere), fermentare si imbuteliere. Societatea detine marcile de bere Bermas Pils, Calimani si Suceava, iar aria de distributie cuprinde toate judetele Moldovei, cea mai mare pondere in vanzari fiind detinuta de judetele Suceava, Botosani si Neamt.
Ponderea cea mai mare in profitul net al societatii este detinuta de profitul realizat din vanzarile bere in ambalaje de tip KEG (butoaie de aluminiu), care reprezinta 40% din vanzarile de bere ale Bermas.
Actiunile Bermas sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 13.200 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a producatorului de bere este de 3,7 milioan de dolari. Valoarea nominala a unei actiuni este de 7.000 lei. Profitul pe actiune aferent primelor noua luni estre de aproximativ 3.400 lei/actiune, adica 25% din pretul de pe piata al actiunilor.In anul anterior, Bermas a obtinut un profit net de 19 miliarde de lei si a distribuit actionarilor un dividend de 950 lei/actiune.
Printre actionarii semnificativi ai companiei se numara APAPS, cu 25% din actiuni, Asociatia Salariatilor - PAS Bermas, cu 21% si SIL Prodinvest SRL, cu 11% din capitalul social.  SIL Prodinvest din Targu Ocna este actionarul majoritar al unui alt producator regional de bere - compania Zimbrul Iasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO