Companii

Unde si-au plasat banii antreprenorii care au incasat 150 mil. euro din vanzarea Bere Mures catre Heineken

Unde si-au plasat banii antreprenorii care au incasat 150 mil. euro din vanzarea Bere Mures catre Heineken

Virgil Mailat a parasit industria berii dupa mai bine de 35 de ani petrecuti in domeniu

28.05.2008, 20:54 427

Gheorghe Grec a decis sa plaseze o parte din cele 35 de milioane de euro incasate de la Heineken in preluarea hotelului de patru stele Germisara din statiunea Geoagiu-Bai, in judetul Hunedoara. Hotelul, cumparat de Bere Mures de la AVAS pentru 600.000 de euro in 2004, a facut obiectul tranzactiei dintre compania mureseana si Heineken, alaturi de businessul cu ape minerale si de cel din industria berii.
Cum Heineken se concentreaza pe productia de bere, era de asteptat ca celelalte doua active preluate de olandezi (apele minerale si hotelul) sa fie vandute. De altfel, in momentul semnarii deal-ului exista optiunea ca unul dintre cei sase actionari ai Bere Mures sa achizitioneze inapoi hotelul (Germisara - n. red.) la momentul incheierii tranzactiei, potrivit unor declaratii anterioare ale lui Mihai Radulescu, partener al casei de avocatura Schoenherr, care a reprezentat Heineken in tranzactia cu Bere Mures.
"Am cumparat hotelul de la Heineken si am devenit singurul actionar al acestuia. Am un program de investitii de 1,5 mil. euro pentru a ridica nivelul hotelului, astfel ca la finalul anului viitor sa ajunga la o valoare de 11-12 milioane de euro", spune Grec.
Hotelul din statiunea hunedoreana este clasificat deja la patru stele, are 138 de camere duble si sase apartamente, precum si restaurante, spatii de distractie si sali de conferinte.
"Gradul de ocupare a hotelului este inca sub 50%, desi in prima parte a acestui an s-a majorat cu 75% fata de 2007, insa deocamdata nu am ajuns la ceea ce ne-am propus", spune Grec. El estimeaza ca dupa finalizarea acestui nou program de investitii, incepand cu 2009, gradul de ocupare al hotelului va trece de 50%, nivel comparabil cu situatiile inregistrate in statiunile montane de pe Valea Prahovei sau pe litoral.
Cat despre alte planuri de investitii in acest domeniu, Grec spune ca asteapta sa finalizeze ceea ce a inceput la Geoagiu, dupa care va lua o decizie in acest sens.
"Am facut o oferta si pentru apele minerale, insa nu s-a ajuns la niciun acord", a precizat Grec, care a mai spus ca, din informatiile pe care le detine, acest business se afla in continuare in proprietatea Heineken.
Tranzactia prin care Heineken a cumparat Bere Mures a fost semnata la inceputul lunii martie, fiind estimata la 150 mil. euro. Preluarea producatorului muresean de catre Heineken a facut sase noi milionari in euro, potrivit calculelor ZF, Virgil Mailat, Gheorghe Grec si Emil Morariu, care detineau pachete de 25% din titlurile producatorului, au incasat in jurul a 35 mil. euro. Alti trei actionari, Rus Alexandru, Bacila Nicolae si Rujiu Anghel Rus, au primit aproximativ 12,5 mil. euro fiecare.
"In momentul in care s-a inchis tranzactia am demisionat cu totii din pozitiile pe care le detineam in cadrul companiei", a precizat Grec.
Virgil Mailat, cel mai vizibil dintre actionarii Bere Mures, intentioneaza sa investeasca cea mai mare parte a sumei primite din vanzarea Bere Mures intr-o retea de clinici private in judetul Mures, potrivit datelor oferite anterior Ziarului Financiar de omul de afaceri. Prima clinica va fi destinata tratarii cancerului, iar urmatoarele ar putea fi clinici de urologie, de ORL si o maternitate.
Virgil Mailat este berar de 35 de ani si a infiintat doua afaceri profitabile in industria berii. Cinci dintre cei sase actionari ai Bere Mures au fost angajati ai Silva Reghin, unde s-a produs berea Bucegi. Inginer de industrie alimentara, Virgil Mailat a reusit, impreuna cu ceilalti colaboratori ai sai, sa puna bazele companiei Bere Mures, care detinea o fabrica in Ungheni, in apropiere de Targu-Mures.
Pe de alta parte, planurile lui Emil Morariu, care a incasat si el aproximativ 35 mil. euro din afacerea fondata in industria berii, ar putea fi indreptate catre piata imobiliara. El a anuntat anterior ca intentioneaza sa investeasca anul acesta aproximativ 4 mil. euro in contructia unui nou hotel de trei sau patru stele in Targu-Mures.
El mai detine in apropierea orasului Targu-Mures un teren de zece hectare pe care doreste sa construiasca un cartier rezidential, dar vizeaza si dezvoltarea unor cladiri de birouri in Brasov.
Bere Mures produce numai bere la PET, portofoliul companiei incluzand brandurile Neumarkt, Dracula si Sovata. Compania a vandut in 2006 100 de milioane de pet-uri, adica 1,35 mil. hl de bere, din care circa 1,24 mil. hl de bere Neumarkt. Bere Mures a produs in 1998 prima bere vanduta in ambalaj PET, concept care in doar cativa ani a revolutionat piata. La finele anului trecut, vanzarile de bere la PET reprezentau aproximativ 45% din totalul pietei, fata de doar 3%, cat detinea acest segment in 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO