Companii

Unu din 13 localnici a aplicat pentru un loc de munca la fabrica P&G din Urlati

Suflu nou pentru "un oras neatractiv": P&G si Plastipak, singurele optiuni pentru tinerii care au ramas in Urlati. Unu din 13 localnici a aplicat pentru un loc de munca la americani

Anunturile de recrutare ale P&G au impanzit mica localitate prahoveana

03.09.2009, 00:00 2868

Cu toate acestea, multi se intreaba daca cele doua proiecte sunt suficiente pentru a putea revitaliza orasul abandonat de tinerii plecati in centrele universitare, care s-au obisnuit in special in Bucuresti cu salarii in jurul a 400-500 de euro.

"Ei (P&G - n. red.) vor oameni calificati, care nu mai sunt aici. Tinerii care si-au gasit deja un loc de munca in Bucuresti sau Ploiesti nu au ganduri sa se intoarca, pentru ei Urlatiul este un oras neatractiv. Copiii mei care lucreaza in IT in Bucuresti spun ca nu ar veni nici pentru un salariu de 4.000 de lei in Urlati, ca nu au ce face cu banii aici", spune un agent de asigurari.

Un alt localnic, de 29 de ani, spune ca a auzit si el de constructia fabricii de sampoane, dar nu intentioneaza sa aplice pentru un job. "Lucrez la o firma de transport international din Bucuresti si nu vreau sa renunt la job, pentru ca e convenabil ca si program de lucru. Sora mea a aplicat la ei, a fost la test si acum asteapta un raspuns."

Venirea gigantului P&G a "mobilizat" circa 700 de locuitori ai Urlatiului, care au aplicat pentru pozitiile deschise in fabrica, potrivit datelor de la companie. In oras locuiesc putin peste 11.000 de oameni, dintre care doar 1.600 de persoane figureaza in registrele Primariei ca fiind angajati.

 Multi tineri care lucreaza in oras s-au grabit sa-si depuna CV-urile la P&G, insa procesul poate dura cateva luni, compania fiind acum in faza recrutarii de ingineri, pentru care si-a trimis oamenii de HR la Ploiesti. Fabrica va fi inaugurata intr-o prima faza in prima jumatate din 2010. "Majoritatea angajatilor de la Oztasar au aplicat la P&G, pentru ca fabrica de textile are probleme din cauza crizei. Am vecini care s-au dus la test in familie, sot si sotie", a mai spus agentul de asigurari.

Interviul de recrutare, la liceul din Urlati

Locatia pe care a ales-o P&G pentru a face cea mai mare fabrica a sa de sampoane din lume este imposibil sa treaca neobservata in Urlati. Compania a ridicat deja hala de productie, unde va incepe instalarea liniilor din toamna. In plus, anunturile de recrutare au impanzit orasul inca din luna februarie.

Producatorul a organizat mai multe testari pentru recrutare chiar in liceul din Urlati, unde vrea sa faca impreuna cu Primaria o clasa cu profil industrial care sa formeze viitorii ingineri din fabrica. Pana acum au fost chemati la teste aproape 230 de aplicanti, spun reprezentantii P&G.

 Florentina Patrinescu, un alt localnic, spune ca fabrica de sampoane este singura optiune pentru cei care isi cauta un loc de munca serios si bine platit in oras.

"Aici nu mai e nimic pentru copiii nostri in afara de Procter & Gamble. Am o fiica de 23 de ani care acum face un master la Ploiesti, la Facultatea de Management, si care isi cauta un loc de munca; a aplicat la fabrica de sampoane si la alte companii din Ploiesti si ar accepta si un salariu de 1.000-1.500 de lei pentru inceput. Oztasar (o fabrica de textile detinuta de investitori turci) este cel mai mare angajator de aici, dar ce ii ofera, o meserie de croitor?"

P&G ofera salarii de 300-350 de euro pentru operatorii liniilor de productie de la Urlati, potrivit informatiilor de la localnici. Gigantul american nu da insa informatii despre salarii.

 

Competitie pentru Urlati: Ploiestiul

P&G cauta ingineri in Ploiesti, la universitatea cu profil tehnic, iar echipa de top management a fabricii include expati si manageri veniti din Bucuresti.

"Pana acum am recrutat 80 de persoane pentru noua fabrica. Foarte putini sunt locuitori ai Urlatiului, pentru ca in prima etapa de recrutare am cautat oameni pentru a ocupa pozitii manageriale", spune Ramona Brad, directorul de comunicare al P&G Romania.

Dezvoltarea unui greenfield in criza a adus companiei un record de aplicatii: pana acum a primit 10.000 de CV-uri pentru fabrica din Urlati, din care au fost parcurse aproximativ jumatate de catre managerii de resurse umane. Lipsa inginerilor este usor de explicat

intr-un oras in care singurele companii mari cu activitati de productie sunt Oztasar - o fabrica de textile detinuta de investitori turci care anul trecut a raportat la Ministerul de Finante un numar mediu de 1.000 de angajati - si grupul de firme din panificatie Oltina cu 225 de angajati, conform aceleiasi surse. Cele doua companii au avut anul trecut afaceri cumulate de 160 mil. lei (44 mil. euro).

Practic, cei mai multi angajati la companii private din Urlati sunt croitori, brutari sau vanzatori in magazinele de cartier.

Urlatiul nu a fost pana acum pe radarul marilor retele de magazine, in oras nefiind prezent niciun retailer international. Singura investitie mare din comertul local aflata in derulare este constructia unui supermarket de catre un investitor din Bucuresti, care ar putea crea peste 10 locuri de munca in Urlati, potrivit localnicilor.

 Inainte de caderea regimului comunist, orasul Urlati depindea economic de trei mari angajatori, filatura de bumbac care a fost preluata de turcii de la Oztasar, schela de petrol care intre timp s-a inchis si IAS-ul (Intreprinderea Agricola de Stat) din Dealu Mare (Prahova). "La IAS si in agricultura lucrau inainte de 1990 circa 800-900 de locuitori ai Urlatiului", a precizat Marian Machitescu, primarul din Urlati.

 

Ce planuri au americanii pentru Urlati

Parcul industrial amenajat de Consiliul Judetean Prahova la marginea orasului, care a atras investitii de 120 mil. dolari de la americanii Procter & Gamble si Plastipak, va genera peste 400 de locuri de munca in zona pana la finele lui 2011.

Producatorul de ambalaje Plastipak, adus la Urlati de P&G, a inceput lucrarile de constructie a fabricii in urma cu cateva zile si va demara recrutarea a circa 40 de angajati in productie spre finele anului.

"Pentru recrutarea angajatilor din productie ne vom uita in Urlati si alte localitati din jurul sau. In ceea ce priveste conducerea fabricii, vom merge pe formarea unei echipe manageriale locale", a declarat William Young, CEO-ul si proprietarul Plastipak, o companie americana care ruleaza anual afaceri de 2 miliarde de dolari.

Plastipak are in acest moment trei angajati romani care coordoneaza activitatile locale si este in cautarea unui director general in Romania.

Planurile producatorului de ambalaje vizeaza dezvoltarea unui centru regional de productie la Urlati in urmatorii ani, compania fiind in acest moment in cautarea unor clienti noi pentru viitoarea fabrica din Romania. Aceasta va fi inaugurata in acelasi timp cu unitatea P&G, in 2010.

"Suntem de mult timp cu ochii pe piata din Romania, pentru ca ne-au atras ratele mari de crestere inregistrate in ultimii 4-5 ani aici. Am venit la Urlati pentru a fi aproape de clientul nostru P&G si pentru ca locatia se incadreaza in strategia noastra de extindere: in general, am construit fabrici in orase mici, pentru ca este mai avantajos din punct de vedere al costurilor", a mai spus Young.

 

Vin expatii la Urlati

Jumatate din oamenii din echipa de top management a fabricii vor locui la Urlati sau in comunele din zona, au mai spus reprezentantii P&G. Primarul orasului, Marian Machitescu, a afirmat ca venirea P&G la Urlati a dat un suflu nou localitatii care a intrat acum pe radarul mai multor investitori straini care cauta terenuri in zona. Printre cei interesati de demararea unor investitii in oras se numara un producator italian de conserve din peste. "Deja au inceput sa vina investitori noi aici, care vor sa stea de vorba cu proprietarii de terenuri", a afirmat Machitescu.

 

Cele mai mari afaceri in Urlati

  • Oztasar - fabrica de textile detinuta de un grup din Turcia are acum 700-800 de angajati. Anul trecut compania a raportat la Ministerul de Finante o cifra de afaceri de 100,7 mil. lei (27,3 mil. euro) si un profit net de 5 mil. lei (1,35 mil. euro).
  • Oltina - un grup de firme din panificatie; este de circa 12 ani pe piata si are 160 de angajati, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Anul trecut grupul a inaugurat o moara de grau cu o capacitate zilnica de 270 de tone, tot in Prahova. Oltina Impex Prod Com a realizat anul trecut afaceri de 58 mil. lei (15,7 mil. euro) si un profit net de 7 mil. lei (1,7 mil. euro), cu un numar mediu de 225 de angajati, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

 

Despre URLATI

  • 22 de kilometri de Ploiesti
  • 804 hectare - intravilanul localitatii
  • 11.600 de locuitori - populatia orasului, dintre care 9.200 peste 18 ani
  • Inainte de caderea regimului comunist, orasul Urlati depindea economic de trei mari angajatori
  • Filatura de bumbac, cu 1.000 de angajati, a fost preluata in 2000 de catre grupul Oztasar
  • Schela de petrol unde lucrau circa 750 de oameni s-a inchis dupa 1990
  • IAS-ul din Dealu Mare (o localitate invecinata) avea 500 de angajati inainte de 1990

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO