Companii

Unul dintre cei mai tari traderi regionali cauta sa produca energie in Romania

23.11.2005, 19:55 33

Energy Financing Team, unul dintre cei mai mari traderi de energie din zona Europei Centrale si de Sud-Est, si-a anuntat oficial intrarea pe piata energiei din Romania, unde si-a deschis un birou.

EFT cauta de asemenea oportunitati de producere a energiei electrice pe piata locala.

Compania a trecut la o strategie mai agresiva fata de piata romaneasca, unde are in portofoliu proaspatul proprietar al distributiei de electricitate din Moldova - concernul german E.ON, unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul utilitatilor la nivel global. E.ON detine si distributia de gaze din nordul Romaniei - Distrigaz Nord - si se pregateste sa depuna oferta pentru Electrica Muntenia Sud.

Traderul britanic, cu afaceri estimate la 400 mil. euro in acest an, a obtinut de la ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) licenta pentru furnizare de electricitate, intrand practic pe piata contractelor de vanzare a energiei dintre companiile romanesti.

"Romania ofera un potential ridicat in regiune, atat in domeniul trading-ului cu energie, cat si in directia dezvoltarii unor noi capacitati de generare energetica", a declarat James Nye, directorul general in cadrul EFT.

"In afara de comertul cu energie electrica pe piata interna, suntem extrem de interesati de oportunitatile de investitii pe care piata romana le poate oferi. Identificarea acestor oportunitati va fi insa un proces de durata. Liberalizarea pietei energiei constituie un alt punct de interes pentru noi", a adaugat Nye.

Casa de comert cu energie electrica activeaza in Romania prin intermediul Energy Financing Team Romania.

"Cu cateva saptamani in urma am obtinut licenta pentru deschiderea biroului din Romania, iar acum suntem in cautarea unui sediu mai mare pentru derularea viitoarelor operatiuni", mai spune reprezentantul EFT.

Biroul EFT de la Bucuresti face parte din reteaua de 11 birouri ale firmei britanice la nivel global.

Compania intermediaza exporturi cu energie din Romania inca din 2001, de unde cumpara energie de la producatori precum Hidroelectrica sau Termoelectrica.

In strategia de a se pozitiona pe piata locala a energiei, unde activeaza traderi puternici precum Energy Holding sau Romelectro, firma britanica vine cu un pachet flexibil de servicii, care se poate adapta in functie de profilul clientului.

"Vom castiga clienti fie prin pret, fie prin serviciile noastre care sunt concepute pentru clientii industriali. De exemplu, un combinat siderurgic cere niveluri variabile de energie electrica la intervale de timp foarte reduse, iar noi putem sa oferim acest lucru", a mai spus Nye.

Compania EFT, infiintata in 2000, deruleaza operatiuni in 17 tari. Compania detine o pozitie puternica pe piata din Europa Centrala si de Sud-Est, operatiunile din aceasta zona fiind coordonate de biroul EFT de la Belgrad.

Liberalizarea pietei de energie din Romania, care ar urma sa se finalizeze in 2007, a atras interesul tot mai multor jucatori internationali. Piata este acum integral liberalizata pentru consumatorii industriali, care pot achizitiona energie de la orice furnizor. Ultimul pas catre liberalizarea completa ii vizeaza pe consumatorii casnici. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO