Companii

Ursus: Am pierdut aproximativ 5% din cresterea volumelor ca urmare a limitarilor de productie

Ursus: Am pierdut aproximativ 5% din cresterea volumelor ca urmare a limitarilor de productie

Click pentru imaginea marita

18.05.2007, 17:38 16

Ursus Breweries, numarul doi pe piata locala a berii, si-a imbunatatit anul trecut marjele de profit, in conditiile cresterii cifrei de afaceri cu 30%, pana la circa 190 de milioane de euro.
"Estimam ca am pierdut aproximativ 5% din cresterea volumelor ca urmare a capacitatii limitate de productie, prin urmare am fi putut obtine o crestere de 35% a cifrei de afaceri", a declarat pentru ZF Dieter Schulze, presedintele Ursus Breweries.
Vanzarile Ursus s-au majorat in anul fiscal trecut (aprilie 2006-martie 2007) cu 23% fata de perioada precedenta, pe baza cresterii volumelor cu 42% in a doua jumatate a anului fiscal.
Piata romaneasca a avut unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din Europa Centrala si de Est, fiind devansata doar de Rusia, cu un plus de 24%, potrivit informatiilor publicate de SABMiller. Spre comparatie, vanzarile SABMiller au avansat cu 7% in Ungaria, cu 13% in Polonia si cu mai putin de 2% in Cehia si Slovacia.
Schulze a precizat ca marjele de profit
s-au imbunatatit in ultimul an, insa nu a dorit sa precizeze castigul net inregistrat de companie pe piata locala. Anul trecut, Ursus a raportat un profit net de 16 mil. euro, la o cifra de afaceri de 148 mil. euro, potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului de Finante. Pe baza ritmului de crestere anuntat de companie, cifra de afaceri a Ursus s-a situat anul trecut in jurul valorii de 190 mil. euro.
"Se vor produce schimbari ale marjelor de profit numai daca se ofera discount-uri semnificative la PET, comparativ cu ambalajele din sticla sau dozele", spune Schulze.
Marca Timisoreana a inregistrat o crestere a volumului vanzarilor de 59% fata de anul financiar anterior, consemnand cel mai rapid avans de pe piata, si ca urmare a lansarii acestui brand in ambalaj PET, la jumatatea anului trecut. Brandul Ursus a inregistrat o crestere de 16% in anul fiscal precedent.
"Timisoreana a avut contributia cea mai importanta la cifra de afaceri a companiei. Totusi aceasta evolutie nu s-a datorat numai introducerii berii la PET, ci si cresterii segmentului de sticle returnabile si doze", a mai spus Schulze.
Volumele vandute de Ursus Breweries au crescut progresiv in anul fiscal precedent pe masura ce investitiile in cresterea capacitatilor de productie a fabricii de bere din Buzau se finalizau. Astfel, dupa un ritm de crestere de sub 5% in primul trimestru al anului fiscal, determinat de limitarile din productie, Ursus a inregistrat vanzari cu 24% mai mari in perioada iulie-septembrie, ritmul avansand la peste 30% in trimestrul al treilea si al patrulea al anului fiscal. De altfel, capacitatile de productie insuficiente au determinat cresteri mai putin sustinute si in anul fiscal precedent, cand volumele vandute de Ursus Breweries pe piata locala s-au majorat cu numai 5%.
Pentru cresterea capacitatii de productie pana la 4,5 milioane de hectoilitri, Ursus Breweries a inceput anul trecut, la fabrica de la Buzau, doua proiecte de investitii in valoare de circa 50 milioane de euro.
SAB Miller urmeaza sa-si majoreze capacitatea de productie pana la 6,3 milioane de hectolitri in urmatoarele 18 luni, potrivit informatiilor grupului american.
SAB Miller si-a majorat cota de piata in Romania cu 0,6 puncte procentuale, la 22%, in anul financiar incheiat la 31 martie, potrivit datelor companiei americane.
Ursus Breweries detine patru fabrici in Romania, la Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov. Din portofoliul Ursus Breweries fac parte trei dintre cele mai cunoscute marci de bere de pe piata locala: Ursus, Timisoreana si Ciucas.
Piata berii s-a ridicat anul trecut la 17,7 milioane de hectolitri, in timp ce valoarea pietei, in retail, a avansat pana la 1,4 miliarde de euro. Consumul de bere a ajuns la 81 de litri pe cap de locuitor, la nivelul mediei europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO