Companii

Ursus isi face loc cu greu in portofoliul international al SAB Miller

15.06.2005, 18:36 19

Principala marca a sud-africanilor de la SAB Miller, Ursus, unul dintre liderii segmentului mainstream al pietei romånesti a berii, nu isi gaseste inca loc in portofoliul international al companiei, bazåndu-se deocamdata pe exporturi limitate pe pietele din SUA si Japonia.

a??La acest moment nu vrem sa stabilim Ursus ca unul dintre brandurile noastre internationale, desi facem cåteva exporturi. Nu avem inca tinte pentru exporta??, spune Dieter Schulze, managing director SAB Miller Romånia.

Compania detine marcile Ursus, Timisoreana, Peroni si Ciucas carora li se adauga din import marca ceheasca Pilsner Urquel detinuta la nivel international de sud-africani.

O decizie privind introducerea marcii Ursus in prezentarile oficiale ale SAB Miller va aparea anul viitor, iar hotarårea privind introducerea acestei marci in portofoliul international ar crea primul brand romånesc din bere prezent pe pietele externe.

Compania de Bere Romånia (CBR), producatoarea marcii Ursus, a incetat ieri sa mai existe, locul ei fiind luat de Ursus Breweries.

a??Am atins maturitatea ca si companie dupa 14 ani de activitate pe piata romåneasca. Am creat o noua identitate corporate care sa transmita traditia noastra romåneasca. In plus, legea romåneasca ne obliga sa schimbam numele care contin cuvintele romån sau romånesc. Studiem de mai mult timp aceasta schimbare si ne gåndeam la o noua identitatea??, spune Octavian Buzoianu, director corporate affairs SAB Miller. Ursus Breweries va activa ca o identitate in cadrul SAB Miller Romånia. Schulze nu a dorit sa mentioneze suma investitiei pentru aceasta miscare de rebranding, limitåndu-se sa afirma ca a??nu a fost atåt de semnificativaa??.

Oficialii SAB Miller spun ca vånzarile lor pe piata romåneasca au atins anul trecut pentru prima data 3 milioane de hectolitri si o cota de piata de 24%. Cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de 120 de milioane de euro, in crestere cu 23 de milioane de euro fata de anul precedent. a??Nu pot inca oferi niste estimari privind vånzarile noastre din acest an, dar speram sa crestem intr-un ritm mai mare decåt cel al pietei berii unde cresterea va fi de circa 4%a??, spune Schulze.

Romånia a fost, alaturi de Rusia si Bulgaria, principalul motor de crestere pentru SAB Miller in regiune.

SAB Miller detine in Romånia Pilsner Urquel in segmentul superpremium, Peroni in cel premium, Timisoreana si Ursus in mainstream si Ciucas in cel economic. Compania detine patru facilitati de productie (ultima preluare derulåndu-se anul trecut si avånd ca tinta Aurora Brasov pentru 22 de milioane de dolari) si 1.300 de angajati. SAB Miller a lansat recent pe piata romåneasca marca italiana de bere Peroni, dupa preluarea la nivel international a producatorului acesteia, si s-a lansat in segmentul de bere la PET cu marca Ciucas.

a??Dezvoltarea segmentului de bere la PET este un fenomen interesant in cåteva tari europene: Romånia, Rusia si Bulgaria. Aceasta piata va creste avånd in vedere ca si unii dintre competitori s-au lansat in acest segmenta??, spune Schulze. El a afirmat ca, in acest an, eforturile SAB Miller se vor concentra pe cresterea capacitatii de productie a fabricii de la Buzau.

Piata autohtona a berii s-a ridicat, anul trecut, conform estimarilor din piata, la circa 600 de milioane de euro si 14 milioane de hectolitri, in crestere usoara fata de indicatorii din anul precedent: 550 de milioane de euro si 12,8 milioane de hectolitri.

Pe piata, tonul a continuat sa fie dat de cei patru mari : Brau Union Romånia, filiala romåneasca a gurpului olandez Heineken, SAB Miller, Interbrew - membra a Inbev si Tuborg din grupul danez Carlsberg in råndul carora s-au infiltrat European Drinks, care a facut un salt direct pe locul patru foarte aproape de locul trei, si Bere Mures care si-a intarit pozitia de pe locul sase.

Anul nu a inceput prea bine pentru jucatorii din piata, lunile de iarna si vremea ploioasa din ultimele luni grevånd asupra vånzarilor tuturor jucatorilor.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO