Companii

Uzinexport se uita cum i se topeste castigul

03.11.2004, 00:00 61

Compania romaneasca de comert exterior Uzinexport Bucuresti a inregistrat la finalul primelor noua luni ale anului un profit de 90 de ori mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a inregistrat insa o crestere de 20%.
La finalul lunii septembrie compania inregistra un profit net de 2,4 miliarde de lei (50.000 de euro), fata de un profit de 219,4 miliarde de lei (5,4 milioane de euro) in perioada similara a anului trecut. Compania incheiase anul 2003 cu un profit contabil de doar 20 miliarde de lei din cauza unor provizioane pe care le-a constituit. Desi de la inceputul anului 2004 Uzinexport a trecut la capitolul venituri o reducere de provizioane in valoare de aproape un milion de euro, compania a inregistrat pierdere operationala, profitul net datorandu-se doar veniturilor financiare din dobanzi si diferente de curs valutar. Compania detine in conturi bancare peste doua milioane de euro, dar avea la finalul lunii septembrie plati restante in valoare de aproape un milion de euro.
Uzinexport a devenit in ultimii ani, prin participatiile tot mai multe detinute la alte companii, un vehicul de investitii mai degraba decat o companie de comert, compania aflandu-se in centrul grupului de companii Uzin.
Din grupul Uzin mai fac parte companiile Iprolam, Uzinengeneering, Ptetrolam Commet si Hidrojet, care activeaza in proiectare, consultanta si productie de echipamente industriale, obiectul principal al Uzinexport fiind comertsul exterior cu echipamente industriale. Uzinexport mai este actionar minoritar si la alte companii dinre care trei banci: Finansbank, Banca Tiriac si Banca Romaneaca.
Cele trei domenii in care Uzinexport este specializata sunt fabricile de ciment si alte componente ale industriei materialelor de constructiii, industria metalugrica, alaturi de santiere navale si constructia de nave. Proiectele derulate de companie in ultimii ani include beneficiar din tari cum ar fi Germania, Croatia, Egpt, Siria sau Iran.
Actiunile companiei, listate pe RASDAQ au fost intens speculate in ultimele saptamani. Cotatia Uzinexport a urcat de la 12.000 lei/actiune pana la 18.000 lei/actiune inainte de publicarea rezultatelor financiare, unii dintre investitori anticipand un profit mai mare. Ulterior, pretul actiunilor Uzinexport a intrat pe o panta descendenta, incheiind sedinta de ieri a Bursei Electronice RASDAQ la 14.000 lei/actiune. La ultima cotatie de pe piata, capitalizarea bursiera a Uzinexport este de 5 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO