Companii

Vacantele la schi au majorat cu 50% cheltuielile romanilor in strainatate in ianuarie

21.03.2007, 19:45 34

Romanii au cheltuit in luna ianuarie 73 de milioane de euro pe calatorii turistice in strainatate, potrivit datelor oferite de BNR.
Cheltuielile romanilor au avansat cu 46% fata de ianuarie 2006, cand sejururile in strainatate au scos din buzunarele turistilor romani 50 mil. euro. Cresterea din ianuarie 2007 a fost dubla fata de aceeasi luna din 2005, cand excursiile turistilor romani nu au depasit valoarea de 37 mil. euro.
"In ianuarie 2007 am inregistrat cresteri de 40% pe segmentul de ticketing si de 40% pe turismul leisure fata de aceeasi perioada a anului trecut, turistii alegand cu preponderenta pachetele CityBreak (sejururi turistice de doua sau trei nopti in orase din Europa - n.r.). Calatoriile in strainatate incep sa devina din ce in ce mai accesibile si unui turist cu un buget mediu. Nu mai e nevoie de pasaport si exista posibilitatea de a calatori cu un operator de zboruri low cost", spune Elena Stoian, asistent de marketing la agentia de turism Aerotravel, una dintre cele mai mari companii de pe piata.
Potrivit agentiilor de turism si turoperatorilor, cei mai multi romani care pleaca in strainatate in luna ianuarie aleg sporturile de iarna, pentru care cele mai cautate destinatii sunt Austria, Elvetia, Franta, Italia, si mai nou, Bulgaria sau Slovacia.
Cursele charter spre bazinul Marii Mediterane, cu destinatia Egipt, Grecia, Tunisia, Maroc ocupa locul doi in preferintele turistilor, in timp ce sejururile exotice in insulele Seychelles, Maldive sau in Thailanda sunt mult mai putine la numar, insa mult mai profitabile ca si venituri.
"Pentru vacantele la schi, turistii aleg in proportie de 90% Austria. Despre sejururile in locatii exotice se poate spune ca au fost putine la numar, doar circa 3.000 de turisti alegand astfel de destinatii. Insa castigurile pe care le aduc acestea sunt mult mai mari decat cele spre orasele din Europa, de pilda", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
O contributie importanta la sumele cheltuite in luna ianuarie de turistii romani pe excursii in strainatate o au calatoriile prilejuite de sarbatorile de iarna, care de multe ori se intind pana dupa 31 decembrie. Cu ocazia Revelionului, turistii aleg cu preponderenta capitalele europene, spun jucatorii din turism.
"In a doua parte a lunii, calatoriile de shopping au si ele un aport important la sumele pe care le cheltuiesc turistii. E perioada reducerilor si multi pleaca la cumparaturi in strainatate", spune reprezentantul ANAT. Printre destinatiile preferate pentru shopping se numara atat orasele europene, ca Roma, Viena sau Milano, dar si destinatii mai indepartate, ca Dubaiul si Egiptul.
Desi atat agentiile de turism, cat si turoperatorii se asteptau ca aderarea la Uniunea Europeana sa aduca cresteri importante ale turismului extern, jucatorii sunt de acord ca acest lucru nu s-a intamplat de fapt, decat la nivel psihologic.
"Nu cred ca aderarea la Uniunea Europeana a fost un factor important pentru aceasta crestere, pentru ca, de fapt, nu mai avem nevoie de viza pentru a calatori in Europa de cativa ani. Cred ca romanii pleaca in numar din ce in ce mai mare in vacante in strainatate pentru ca Romania nu are ce sa ofere", spune Alin Burcea, directorul general al agentiei de turism Paralela 45.
Pe de alta parte, cheltuielile strainilor care au vizitat Romania inregistreaza de cativa ani un trend ascendent cu cresteri medii de 15-20% de la an la an in aceeasi perioada.
In luna ianuarie 2007, sumele cheltuite de straini in Romania au crescut cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 54 mil. euro.
In timp ce luna august este in general cea mai prolifica luna din an din punctul de vedere al intrarilor de valuta din turism, iesirile de valuta ating maximul in luna septembrie, odata cu finele sezonului, cand are loc cel mai important val de ieftiniri din turism.
De observat este ca aceste cresteri raportate in ceea ce priveste consumul de valuta al romanilor, cat si cel al turistilor straini, nu sunt in concordanta cu cresterea numarului de turisti care au trecut pe la punctele de frontiera. Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna ianuarie 2007 de 339.000, in crestere cu 0,5% fata de ianuarie 2006, in timp ce plecarile romanilor au insumat 663.400 in aceeasi perioada, in crestere cu 12,3%. Faptul se explica prin disponibilitatea mai mare a turistilor romani de a cheltui bani pentru excursii in strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO