Companii

Vae Apcarom raporteaza o scadere a profitului cu 60%

26.01.2005, 00:00 16

Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom Buzau a obtinut anul trecut un profit net de 22,7 miliarde de lei (562.000 euro), in scadere in 65% comparativ cu rezultatul de la finalul anului precedent. 
Apcarom a realizat in 2004 o cifra de afaceri de 329,7 miliarde de lei (8,1 milioane de euro), cu 23,8% mai putin decat in anul anterior.
Rezultatele raportate de Apcarom se situeaza sub nivelurile bugetate la inceputul anului trecut, cand compania estima realizarea unui profit net de 69,4 miliarde de lei (1,7 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 479 miliarde de lei (11,8 milioane de euro).
Rezultatele in scadere  au fost cauzate de faptul ca CFR, principalul client al Apcarom, a amanat trimiterea comenzii anuale. "Noi am semnat contractul cu CFR privind comanda anuala abia pe la finalul lunii august, pana atunci  veniturile din vanzari fiind asigurate mai ales din exporturi", a comentat Vintila Mocanu, directorul general al Vae Apcarom.
In afara de exporturi, Apcarom a mai avut si o comanda de 800.000 de euro pentru livrarea de aparate de cale pentru liniile de tramvai din Bucuresti. Valoarea comenzii CFR s-a ridicat la 160 miliarde de lei (4,1 milioane de euro), o parte din cantitatea comandata fiind livrata anul trecut, iar restul pana la finalul lunii martie a anului curent.
Vanzarile catre piata externa reprezinta aproximativ 45% din cifra de afaceri a companiei, o pondere similara detinand-o si vanzarile catre CFR. Comenzile pentru piata externa sunt  facilitate, conform conducerii companiei, de actionarul majoritar, grupul austriac VAE Aktiengesellschaft. Apcarom livreaza produse pe piete precum cele din Turcia, Slovenia, Croatia sau Bulgaria.
Profitabilitatea companiei a fost afectata si de cresterea puternica a pretului la metal pe parcursul anului trecut, care nu a fost acoperita integral de cresterea preturilor la produsele Apcarom. "Cresterea preturilor la metal nu s-a putut transfera integral in majorari ale preturilor la vanzare. In schimb s-au facut programe de optimizare, s-au redus  alte costuri, de exemplu s-au facut economii energetice, am reusit sa crestem  productivitatea" a precizat Mocanu.
Compania a derulat anul trecut investitii de  1,5 milioane de euro, indreptate in achizitia unor diverse utilaje, Apcarom cumparand  si o linie automata de fabricat tirfoane care urmeaza sa aiba o productie marfa de circa 3 milioane euro pe an, productie destinata in special exportului.
Vae Apcarom estimeaza pentru acest an obtinerea unor rezultate superioare celor din 2004. Compania spera in realizarea unui profit net de peste 1 milion de euro la o cifra de afaceri de 11,6 milioane de euro.
Apcarom este controlata de grupul austriac VAE Aktiengesellschaft, care detine 77,4% din actiunile societatii. Cel mai important actionar minoritar, cu o participatie de 9,01%,  este in prezent fondul de investitii Danube Tiger administrat de societatea elvetiana Hiposwiss. Fondul respectiv a cumparat cea mai mare parte a actiunilor pe care le detine la Apcarom, de la un alt fond de investitii, Broadhurst, care si-a lichidat participatia detinuta in cadrul companiei.
 Actiunile Vae Apcarom sunt listate la Bursa de Valori. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 5.950 lei/actiune, in crestere cu peste 11% fata de cotatia precedenta. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 11,4 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO