Companii

Vanzarile Help Net urca cu 40%, dar marja scade

31.07.2008, 18:49 24

Reteaua de farmacii Help Net, unul dintre principalii jucatori din retailul farmaceutic local, a consemnat o cifra de afaceri de 32 de milioane de euro in prima jumatate a anului, avansul fata de aceeasi perioada din 2007 fiind de 40%.
Totodata, marja de profit a companiei s-a redus la 1% (320.000 de euro), de la circa 2,5% in cursul anului trecut.
Reducerea marjei comerciale a fost explicata de oficialii companiei prin fixarea de catre Ministerul Sanatatii a cursului valutar de raportare a preturilor la nivelul celui din aprilie 2007, calculat la 3,32 lei pentru un euro.
"Consecinta directa a acestor modificari a fost scaderea marjelor, a discounturilor si modificarea termenelor de plata, survenite in mod natural dupa inghetarea cursului si care ne-a afectat si pe noi", a declarat Isabelle Iacob, directorul general al Help Net Farma.
Pentru 2008 bugetul stabilit de companie urmareste o cifra de afaceri de 68 de milioane de euro. Ca factori de crestere a businessului, Iacob a mentionat si transferul unor medicamente, precum cele oncologice sau antidiabetice, din sistemul cu circuit inchis pe piata generala. "Aceasta modificare a generat o crestere de 55% a vanzarilor pe categoria Rx (medicamente eliberate cu prescriptie medicala) si implicit a cifrei de afaceri la nivel de companie", a spus Iacob.
Cea mai mare pondere in valoarea vanzarilor Help Net o detin medicamentele eliberate prin prescriptie, circa 50% (16 milioane de euro), in timp ce OTC-urile, medicamentele ce se pot comercializa fara o reteta, reprezinta 25%.
Compania a anuntat anterior ca pentru anul in curs urmareste extinderea pana la 118 unitati, iar in acelasi timp planul de dezvoltare pana in 2010 a fost restructurat de la 200 la 160 de farmacii. "Avand in vedere ca aceasta stare de fapt (inghetarea cursului valutar de raportare - n. red.) are o puternica influenta - putem vorbi de o reducere drastica a marjei comerciale pentru prima jumatate a anului in curs -, Help Net si-a modificat strategia urmand sa atinga pana in 2010 un numar de 160 de unitati si nu de 200, cate erau planificate", a spus Iacob.
Help Net face parte din grupul farmaceutic Farmexim, care a raportat in primele sase luni ale anului o apreciere de 43% a vanzarilor, la 115 milioane de euro.
In sectorul de retail farmaceutic Help Net, controlata de Ovidiu Buluc (59,25%) si Isabelle Iacob (30%), concureaza cu lanturile de farmacii Sensiblu, detinute de A&D Pharma, Catena, Dona sau Centrofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO