Companii

Vara a adus profitul la Bermas

02.09.2003, 00:00 9

Producatorul de bere Bermas Suceava a inregistrat in trimestrul al doilea al anului cu un profit de 23,2 miliarde de lei (0,7 milioane de dolari), dupa ce primuele trei luni au insemnat pentru productorul de bere o pierdere de 4,7 miliarde de lei.
Vanzairile de bere ale Bermas au insumat in trimestrul al doilea 135 miliarde de lei (4 milioane de dolari), fata de doar 26 miliarde de lei in primele trei luni ale anului. Cifra de afaceri a Bermas pe primul semestru s-a ridicat astfel la 161 miliarde de lei, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului precedent -  peste rata inflatiei pe aceasta perioada.
Vanzarile si profiturile producatorilor de bere sunt influnetate puternic de conditiile meteorologice, iar iarna lunga a insemnat anul acesta o pierdere mai mare fata de cea din anul precent, iar canicula din lunile iulie si august ar putea insemna continuarea cresterii profitului.
Pentru acest an conducea societatii si-a propus sa obtina un profit net de 38 miliarde de lei, in crestere fata de 32 miliarde de lei in 2002. Cifa de afaceri a companiei pentru acest an ar urma sa ajunga 334 miliarde de lei.
Compania detine maricile de bere Bermas Pils, Calimani si Suceava, iar aria de distributie cuprinde toate judetele Moldovei, cea mai mare pondere in vanzari fiind detinuta de judetele Suceava, Botosani si Neamt. Cea mai mare parte a vanzarilor societatii este reprezentat de berea la halba.
Asociatia Salariatilor Bermas Suceava a achizitionat sapramana trecuta de la Autoritatea pentru Privatizare 25% din capitalul social al producatorului de bere, in urma unei tranzactii de 26 de miliarde de lei (putin peste 700.000 de dolari). Din aceasta suma, pretul platit pentru actiuni a fost de 11 miliarde de lei (aproape 300.000 de doalri), restul, 15 miliarde de lei, reprezentand investitiile pe care Asociatia Salariatilor s-a angajat sa le faca in fabrica in urmatorii cinci ani.
Salariatii detin aproximativ 75% din actiunile Bermas direct sau prin intermediul celor doua asociatii ale acestora, PAS si Victoria.
Actiunile Bermas sun listate la Bursa de Valori Bucuresti unde pretul a stationet in ultimele cinci in jurul valorii de 12.000 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a fost redusa.  valoarea de piata a companiei este de 3,4 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO