Companii

Vinul creste in volum, dar scade in valoare

Vinul creste in volum, dar scade in valoare
25.08.2009, 17:10 16

Piata vinului ar putea sa scada cu 10% in acest an, pana la 450 mil. euro, nivel atins in 2007, in conditiile unor cresteri constante de 10% in ultimii ani, potrivit estimarilor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

„Pe fondul crizei, romanii raman consumatori traditionali de vin, piata neinregistrand turbulente majore, conform informatiilor furnizate de membrii patronatului", a spus Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.

Potrivit estimarilor PNVV, productia de vin se va situa in 2009 la 6 mil. hectolitri, cu 5-10% peste media ultimilor ani, pe fondul conditiilor meteo favorabile pentru viticultura, in special in zona Dobrogei.

Un alt factor care a dus la randamente mai bune la hectar a fost bugetul de investitii in crestere destinat reconversiei si restructurarii plantatiilor.

Conform datelor furnizate de PNVV, in primele cinci luni ale anului importul de vinuri a scazut cu 72%, de la 164 de mii de hectolitri la 47 de mii de hectolitri, iar exportul s-a diminuat cu 11%, la 53 de mii de hectolitri.

Principalele piete de export au fost Germania, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, China, Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO