Companii

Vinurile scumpe si exporturile au urcat vanzarile Halewood cu 35%

10.02.2005, 00:00 58

Grupul Halewood Romania, detinut de unul dintre cei mai mari producatori independenti de profil din Marea Britanie - Halewood International - a incheiat anul trecut cu afaceri de 8 milioane de euro, in crestere cu aproape 35% fata de anul precedent.
"O crestere importanta au avut-o vinurile scumpe, rezervele speciale, dublata de o consolidare a vinurilor din segmentul mediu", spune Mihai Chitic, directorul general al Cramelor Halewood. Pentru acest an, estimarile privind vanzarile ajung la aproape 9 milioane de euro.
Halewood Romania detine marcile Prahova Valley, Byzantium, Cherry Tree Mill, Blue, Danube Dracones, Millenium, Premiat, Galerie Roumaine, pentru vinuri si Red Square si Carrabean Twist pentru bauturi energizante, respectiv "alcopops" - bauturi racoritoare cu adaos de alcool. Compania este si un jucator de mai mica amploare pe piata spumantelor.
"Din nefericire nu am mers prea bine pe piata spumantelor, poate si pentru ca nu avem o prezentare "sclipitoare" pentru sticlele noastre. Vrem sa ne consolidam pe aceasta piata din a doua parte a anului viitor cand, probabil, vom lansa o campanie de marketing", afirma Chitic.
El sustine ca dupa aderarea Romaniei la UE, competitia pe segmentul de vinuri cu preturi intre 1,8 sI 3,5 euro, care reprezinta peste 80% din piata, se va accentua sI datorita previziunilor privind cresterea nivelului importurilor. "Sunt mici producatori cu vinuri nu foarte cunoscute pe pietele lor de origine din Italia, Spania sau Franta care vor cauta sa-si vanda pe alte piete produsele. Pe de alta parte sI producatorii din Republica Moldova vor avea un cuvant greu de spus", spune Chitic.
Halewood Romania detine 320 de hectare de vita de vie in Dealu Mare, Sebes, Aiud si in regiunea Murfatlar si va investi in acest an peste 1 milion de euro in replantarea a peste 60 de hectare de vita de vie. "Am decis sa ne extindem in regiunea Murfaltar atat pentru renumele de care se bucura vinurile din aceasta zona in strainatate, dar si pentru ca avem nevoie de struguri din soiuri de vinuri albe care acumuleaza mai mult zahar", spune Chitic. Halewood Romania are o capacitate de stocare de 500.000 de litri de vin, incadrandu-se in categoria producatorilor de nisa (locul 12-14 in piata vinurilor) si detine crame la Urlati (Urlateanu) si Azuga (Pivnitele Rhein).
Compania este unul dintre cei mai mari exportatori de vin romanesc imbuteliat pe piata din Marea Britanie: 3,5 milioane de euro in 2004. "Calculele noastre arata ca detinem 11% din exporturile romanesti de vinuri sI aproape 25% din cele imbuteliate. In ultimii trei ani, exporturile noastre au fost constante, fiind prezentI in marile lanturi de supermarketuri din Marea Britanie ", sustine Chitic.
Halewood International a fost infiintata in urma cu 25 de ani si este unul dintre cei mai importanti producatori independenti de vinuri si bauturi alcoolice din Marea Britanie si o prezenta semnificativa in cateva tari cu traditie in productia de vinuri.
Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut, conform estimarilor Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola (ONIV), din care fac parte principalii jucatori din piata, la circa 310 milioane de euro in crestere cu 15% fata de anul precedent. Cei mai mari jucatori sunt Murfatlar Romania, Vincon Vrancea, Jidvei si Vinia Iasi. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO