Companii

Vivendi lupta sa pastreze controlul Cegetel

04.11.2002, 00:00 16

Vivendi Universal este aproape de incheierea unui acord privind vanzarea editurii Houghton Mifflin din Statele Unite, la un pret de aproximativ 1,7 miliarde de euro (1,67 miliarde de dolari), in incercarea de a obtine fonduri pentru a-si mentine controlul aspra Cegetel, divizia sa de telecomunicatii.
Un consortiu privat, condus de Blackstone Group si incluzand Apax Partners si Thomas H. Lee, detine dreptul exclusiv de a negocia achizitia diviziei de la compania franceza de media, care se confrunta cu serioase probleme financiare. Desi mai sunt cateva aspecte de clarificat, un acord ar putea fi incheiat in aceasta saptamana.
Houghton Mifflin publica carti scrise de JRR Tolkien, incluzand seria de succes "The Lord of the Rings", dar si de castigatorul premiului Pulitzer Philip Roth.
Vivendi, care cumuleaza datorii de 19 miliarde de euro, isi vinde din active si incearca sa contracteze imprumuturi pentru a-si mentine controlul asupra Cegetel, pentru care Vodafone, operatorul britanic, a depus o oferta. Vivendi a respins, saptamana trecuta, oferta Vodafone in valoare de 6,77 miliarde de euro pentru un pachet de 44% din actiunile Cegetel.
In timp ce continua discutiile cu bancile, compania, ce detine studiourile cinematografice Universal si canalul de televiziune Canal Plus, poarta negocieri si pentru atragerea de finantari din partea Belgacom, compania belgiana de telecomunicatii detinta de stat. Sumele sunt menite sa o ajute sa contracareze ofertele lansate de Vodafone pentru pachetele de actiuni detinute de BT Group si SBC Communications in cadrul Cegetel.
Se crede ca John Goossens, directorul executiv al Belgacom, este implicat in aceste negocieri care sunt considerate drept premilinare.
Belgacom, care nu are datorii, ar putea atrage 5 miliarde de euro, desi volumul sau de lichiditatI, in valoare de 1 miliard de euro, s-ar putea epuiza ca urmare a acordarii de dividende speciale si a incercarii de a impulsiona dezvoltarea fondului sau de pensii.
Se crede ca Belgacom si guvernul belgian doresc sa foloseasca fondurile pentru a se apropia de Cegetel, in speranta de a discuta o forma de asociere sau o eventuala fuziune.
Relatiile dintre Belgacom si Vodafone, care detine 25% din Proximus, divizia de telefonie mobila a Belgacom, au devenit tensionate. Vodafone si-a exprimat dorinta de a detine controlul asupra Proximus. Totusi, Belgacom se teme ca un posibil acord cu Vodafone i-ar limita numarul de optiuni, compania dorind sa incheie o fuziune in sectorul telefoniei fixe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO