Companii

Vivendi obtine 885 mil. euro din obligatiuni

18.11.2002, 00:00 21

Compania Vivendi Universal a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca plasarea pe piata a unei emisiuni de obligatiuni de 1 miliard de euro a avut pana acum succes, compania franceza vanzand obligatiuni de 885 de milioane de euro,  relateaza Financial Times
Vivendi a surprins la mijlocul saptamanii trecute investitorii prin plasarea pe piata a unei oferte neasteptate de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de un miliard de euro. Obligatiunile vor fi convertite in noi actiuni Vivendi Universal la inceputul lunii mai 2003.
Conglomeratul media a declarat ca operatia ii va asigura cresterea lichiditatii si reducerea datoriei nete care a atins suma de 19 miliarde de euro.
Investitorii de pe piata nu se asteptau la o astfel de emisiune din partea grupului francez asa ca dupa publicarea  anuntului, pretul actiunilor companiei a scazut brusc.
"Acesta este un pas important pentru eforturile noastre de a reveni la o stare de stabilitate financiara si autonomie", a declarat Jean-Rene Fourtou, presedinte si director general al companiei.
Actionarii se tem de diluarea drepturilor pe care le detin, ca urmare a vanzarii a 80 de milioane de noi actiuni. Stirea a fost interpretata ca un semn ca Vivendi intentioneaza sa utilizeze drepturile de preemptiune pentru a face o oferta pentru preluarea pachetului de 26% din grupul francez de telefonie mobila Cegetel, pentru 6,3 miliarde de euro. Aceasta miscare este considerata de multi dintre analisti ca fiind o greseala din partea companiei franceze, impovarata de datorii.
Analistii de pe piata sunt ingrijorati ca Vibendi va face o oferta pentru preluarea Cegetel unde detine deja un pachet de 44%. "Aceasta inseamna ca vor face cu siguranta o oferta pentru Cegetel", a declarat un analist de pe piata. "Insa, nu inteleg de ce au ales sa stranga fonduri in acest fel. Costurile financiare ale emisiunii de obligatiuni vor face ca oferta sa fie si mai putin atractiva".
Vivendi poarta discutii cu bancile sale pentru colectarea de fonduri in vederea lansarii unei oferte de cumparare a actiunilor Cegetel, iar recent a vandut o parte din active, cum ar fi pachetul de 40,4% din Vivendi Environment, afacerea sa traditionala de apa, din care a obtinut 2 miliarde de euro, precum si editura americana Houghton Mifflin, pentru 1,7 miliarde de euro. Fondurile obtinute din vanzare au avut ca destinatie acoperirea datoriilor.
Noua emisiune de obligatiuni cu scadenta pe trei ani, care este cuprinsa intre 770  de milioane de euro si 1 miliard de euro este intermediata de Deutsche Bank.
Conversia obligatiunilor in actiuni Vivendi Universal este obligatorie si poate avea loc intre mai 2003 si data la care are loc scadenta, 25 noiembrie 2005.
 Barry  Diller, veteranul intreprizator din industria de media a preluat  toate  activele americane de media si divertisment din cadrul  Vivendi  Universal,  conform programului de restructurare al conglomeratului  francez. Diller pregateste o restructurare  a diviziei americane, pentru a  include, pe  langa studioul Universal  Pictures, si cea mai mare companie din  industria  muzicii, Universal  Music, si subdivizia sa de jocuri electronice.  Structura  aceasta  ar facilita o viitoare separare a companiei americane de ramura  europeana si ar simplifica managementul diviziei americane, ramas  in  aer in  urma concedierii lui Messier, pentru a spori atractivitatea companiei in perspectiva unei oferte publice de vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO