Companii

Vivendi Universal a dat 372 milioane de dolari pe MP3.com

22.05.2001, 00:00 35



Gigantul francez Vivendi Universal a anuntat preluarea serviciului muzical online MP3.com contra sumei de 372 milioane de dolari, relateaza presa internationala. Astfel, grupul de multimedia va plati cate cinci dolari pentru fiecare actiune a site-ului.

Initiativa intervine la opt luni dupa ce Vivendi a castigat procesul de incalcare a drepturilor de autor intentat popularului serviciu muzical.

Pe atunci Vivendi s-a numarat printre cei cinci mari producatori mondiali din industria discurilor care au dat in judecata MP3.com si a fost singura companie care a refuzat incheierea unui acord amiabil inainte ca justitia sa pronunte verdictul.

Conducerea Vivendi spera ca preluarea companiei MP3.com sa o ajute in lansarea unui serviciu muzical online cu abonament care sa atraga peste 40 de milioane de utilizatori.

MP3.com va continua sa furnzizeze propriul serviciu concomitent cu dezvoltarea noilor oferte Vivendi, a declarat Michael Robertson, presedintele si directorul executiv al site-ului.

"MP3.com are o valoare foarte mare pentru Vivendi Universal si ne va ajuta ca ne indeplinim obiectivul de a deveni unul dintre principalii furnizori de muzica pe Internet", a precizat Jean-Marie Messier, presedinte si director executiv al concernului francez.

MP3.com va fi mai mult ca sigur unul dintre candidatii la crearea serviciului muzical Duet pe care Vivendi Universal il dezvolta in cooperare cu Sony, a adaugat Anita Larsen, purtatoare de cuvant pentru Vivendi.

Lansarea Duet este asteptata a avea loc in cursul acestei veri iar accesul la cele cateva mii de titluri din arhiva site-ului numai dupa achitarea unei taxe gen abonament.

Compania nu a oferit inca detalii asupra modului de functionare a serviciului si a valorii abonamentului.

"Tranzactia a fost structurata ca o reorganizare pentru care actionarii MP3.com nu va trebui sa contribuie financiar in cazul in care accepta in schimbul titlurilor site-ului actiuni ale Vivendi Universal", se mai arata in comunicatul grupului francez.

In septembrie, o curte federala de justitie din New York a hotarat ca MP3.com a incalcat intentionat drepturile de autor ale companiilor producatoare de discuri si a obligat site-ul sa plateasca grupului Vivendi Universal despagubiri de 250 de milioane de dolari.

Doua luni mai tarziu, MP3.com a convenit sa plateasca grupului 53,4 milioane de dolari.

Vivendi Universal detine Universal Music Group si Universal Studios, plus 51% din actiunile furnizorului european de cablu TV Canal si are participatiuni la numeroase ale companii de media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO