Companii

Vivendi Universal vinde tot ce poate ca sa faca rost de bani

26.11.2002, 00:00 23

Conglomeratul francez Vivendi Universal a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a vandut 20,4% din Vivendi Environnement, divizia sa de utilitati, pentru suma de aproximativ 1,86 mld. euro, relateaza Financial Times.
Pachetul de 40,4 % detinut de Vivendi Universal, care are o valoare de piata de 4,1 mld. euro, este vandut in doua etape prin tranzactii extrabursiere pentru a indeplini termenii unui acord de restrictionare convenit inainte de o marire a capitalului in decursul acestei veri. Vivendi Environnement, care este cea mai mare companie din lume in domeniul furnizarii de apa, cauta un nou nume care sa inlature asocierea sa cu Vivendi Universal.
Oficialii Vivendi Universal au declarat ca aceasta decizie va permite companiei sa-si "imbunatateasca semnificativ flexibilitatea financiara" si ca este de asteptat o reducere a datoriiilor pana la aproximativ 14 mld. euro pana la sfarsitul anului, in comparatie cu 37 mld. euro cat erau la sfarsitul anului 2001.
Grupul de media si divertisment are nevoie si de 4 mld. euro daca incearca sa contracareze oferta facuta de Vodafone pentru pachetul de 26% din Cegetel care apartine in prezent grupului British Telecom. Directorul executiv al Vivendi Universal Jean-RenA© Fourtou, are ca data limita 10 decembrie pentru a se decide daca prezinta o contraoferta pentru cea inaintata de Vodafone sau vinde pachetul pe care Vivendi il detine la Cegetel. Vodafone a oferit 6,8 mld. euro pentru cele 44 de procente detinute de Vivendi la Cegetel.
Grupul de investitori care a cumparat pachetul de 20,4% din Vivendi Environnement include cateva companii franceze detinute de catre stat, printre care ElectricitA© de France, Casa de Depuneri si Consemnatiuni si Casa Nationala a Caselor de Economii. Impreuna aceste institutii au convenit sa formeze un grup protector de investitori cheie ca parte a unui plan guvernamental care doreste sa impiedice transmiterea proprietatii asupra grupului catre investitori straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO