Companii

Volkswagen, amendata ca a tinut preturile sus

31.05.2001, 00:00 21



Comisia Europei urma sa amendeze ieri producatorul german Volkswagen cu o suma cuprinsa intre 20 si 40 milioane de euro (17-35 milioane de dolari), pentru ca a cerut dealerilor firmei mentinerea unor preturi fixe, o ilegalitate conform legislatiei europene in domeniul competitiei.

Oficialii Comisiei sustin ca, in 1996, cand a fost introdus un nou model de Passat, VW si-a instruit distribuitorii sa nu acorde discounturi si sa foloseasca pretul de catalog pentru toate automobilele vandute, relateaza Financial Times.

Mai mult chiar, producatorul german i-a amenintat pe cei care nu s-au supus deciziei cu ruperea colaborarii.

Aceasta este prima hotarare in acest sens a Comisiei Europei, iar amenda platita de VW ar putea deschide calea pentru alte penalizari asemanatoare pentru impunerea unui pret fix de vanzare.

De altfel, compania germana nu este la prima amenda din partea Comisiei Europei, care a decis in urma cu trei ani o penalizare record de 102 milioane euro pentru restrictionarea vanzarilor de autovehicule peste hotare. Dupa ce Volkswagen a facut apel la Curtea Europeana, pedeapsa a fost redusa la 90 de milioane de euro.

Un alt producator auto intrat in vizorul autoritatilor europene este Opel Nederland, divizia General Motors din Olanda, care a fost amendata anul trecut cu 43 de milioane de euro tot pentru restrictii aplicate la vanzarile catre clientii externi.

Oficialii organismelor de reglementare a concurentei din Uniunea Europeana investigheaza in prezent si alte cazuri de impunere a unor restrictii comerciale distribuitorilor de catre producatori.

Industria auto poate opera un sistem de relatii stranse cu partenerii, care face exceptie de la regulile normale ale concurentei.

Insa aceasta exceptie expira in septembrie 2002, iar Comisia analizeaza posibilitatile de inlocuire a acesteia. In trecut, Mario Monti, comisionarul UE pentru competitie, a sugerat ca modul in care producatorii au incalcat actualele reguli va influenta deciziile CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO