Companii

Votul deputatilor a prabusit actiunile SIF-urilor

29.03.2006, 00:00 13

Societatile de investitii financiare au pierdut in cateva minute 200 mil. euro, dupa ce deputatii au decis ca nimeni nu poate detine mai mult de 1% din capital.

Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au scazut ieri dramatic la Bursa, cu 7- 11% in doar cateva minute, dupa ce plenul Camerei Deputatilor a hotarat ca niciun grup de investitori care actioneaza in mod concertat sa nu poata detine mai mult de 1% din capitalul unei SIF, iar cei care detin peste 1% in acest moment trebuie sa isi vanda actiunile in termen de trei luni.

Votul deputatilor a venit ca un dus rece pentru piata, dupa ce investitorii incepusera ziua bucurosi ca luni noapte judecatorii au respins cererea de arestare a lui Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, ceea ce a dus la o crestere puternica a actiunilor Petromidia cu peste 10%.

Decizia deputatilor a prins pe picior gresit Bursa, care a suspendat SIF-urile de la tranzactionare la minute bune dupa adoptarea deciziei in Camera Deputatilor, timp in care o parte dintre investitori au avut timp suficient sa arunce in piata pachete de actiuni, prabusind astfel cotatiile.

Indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a oprit astfel la 44.560 de puncte, cu 9% mai jos fata de luni, cele mai mari scaderi fiind cele ale SIF Muntenia si SIF Transilvania, care au incheiat ziua cu pierderi de aproximativ 11%. In cele cateva minute de dupa adoptarea deciziei in care SIF-urile s-au tranzactionat, valoarea bursiera a acestora a scazut cu circa 200 mil. euro.

Pentru a intra in vigoare, noua lege trebuie promulgata de presedintele Basescu. Imediat dupa aceea Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuie sa emita reglementari in aplicarea legii, iar SIF-urile sa isi schimbe din nou statutul. Decizia adoptata de deputati da castig de cauza sefilor SIF-urilor care nu agreeaza o concentrare a actionariatului. Unul din sefii SIF-urilor a adus in discutie posibilitatea blocarii privatizarii BCR, unde SIF-urile detin 30%, daca se adopta o decizie favorabila marilor actionari.

"Eu nu o sa vand nici, o singura actiune. Nu numai atat, dar o sa contest legea la Curtea Constitutionala. Nu inteleg cum o sa poata statul sa ma oblige sa vand atata timp cat proprietatea este garantata prin Constitutie", a declarat pentru ZF omul de afaceri Catalin Chelu. Conform informatiilor de pe piata, el controleaza 15-20% din SIF Moldova si SIF Oltenia alaturi de procente bune din celelalte SIF-uri. In acest moment valoarea cumulata a celor 5 SIF-uri este de 1,8 miliarde de euro, adica atat cat valoreazapachetul de actiuni BCR detinut de acestea la pretul obtinut de stat.

Modificarea din nou a legislatiei privind nivelul detinerilor maxime la SIF-uri echivaleaza practic cu revenirea la situatia de acum un an, doar ca atunci pragul era de 0,1% si nu de 1% cum este conform noii legi. In plus, de data aceasta, pragul este mentionat in lege si nu va putea fi modificat de actionari in cadrul Adunarii Generale.

Inca de pe vremea pragului de 0,1%, pe piata circulau informatii ca mari investitori acumulasera prin persoane interpuse pachete bune din capitalul SIF-urilor, dar acest lucru nu a putut fi dovedit. In plus pe piata existau investitori care depasisera procentul de 0,1% prin achizitii pe piata atunci cand sistemul Bursei permitea acest lucru, dar acestia nu au putut fi obligati nici atunci sa vanda.

Ieri in Parlament a avut loc o lupta dura intre cei care sustineau ca trebuie lasata piata libera si cei care pledau pentru limitarea detinerii din capital. Propunerea de ieri de retrimitere a proiectului de lege la Comisia buget-finante pentru reexaminare si pe care multi dintre investitori mizau a fost respinsa, fiind sustinuta la vot doar de PRM si UDMR, in timp ce la votul final pentru proiectul de lege doar PRM a votat impotriva, UDMR s-a abtinut, in timp ce coalitia de guvernare si PSD au votat pentru. Decizia a luat prin surprindere investitorii, cu atat mai mult cu cat in urma cu cateva zile senatorul PNL Varujan Vosganian declarase ca coalitia de guvernamant a luat decizia de a modifica amendamentul comisiei de buget-finante.

Brokerii de pe Bursa spun ca scaderea actiunilor a venit pe fondul unui exces de panica al investitorilor. "Caderea de ieri nu mi se pare pe deplin justificata. Cred ca cei care au vandut au actionat mai ales pe baza unui impuls psihologic. Era normal ca pretul actiunilor sa scada, dar aceasta scadere a fost amplificata de impulsul psihologic generat de votul din Camera Deputatilor, Nu e ca si cand am reveni din nou la pragul de 0,1%," spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Intreaga Bursa a scazut pentru cateva minute ieri odata cu SIF-urile, dar pana la final celelalte actiuni si-au revenit, astfel ca indicele BET a incheiat ziua cu o scadere de doar 0,2%.



Puseu de optimism pe Petromidia

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au crescut ieri puternic in urma deciziei de luni seara a judecatorilor de a respinge cererea de arestare a lui Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol. Actiunile companiei scazusera puternic in ultima luna pe fondul disputelor din justitie a cererii de arestare, pierzand mai bine de un sfert din valoare. Actiunile au recuperat ieri aproape jumatate din scaderea din ultima luna, ceea ce arata ca multi dintre investitorii de pe piata s-au temut ca Patriciu va fi arestat. Cotatia Petromidia a incheiat ziua la 0,0890 lei/actiune, cu 11% mai sus fata de ultima cotatie, dupa ce au atins pe parcursul zilei un maxim de 0,0921 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO