Companii

Wargha Enayati, Fondator, Enayati Medical City: Cea mai mare problemă în prezent este în ambulatoriu de stat şi nu e vorba de investiţii ci de a găsi o soluţie ca medicii care lucrează acolo să fie motivaţi. Degeaba investim în infrastructură dacă medicii nu sunt motivaţi să lucreze

ZF HEALTH & PHARMA SUMMIT '22

Wargha Enayati, Fondator, Enayati Medical City: Cea mai...

Autor: Alexandra Cepăreanu

28.09.2022, 13:50 145

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sectorul de sănătate din România, în prezent, este în ambulatoriu de stat, a spus Wargha Enayati, Fondator, Enayati Medical City, în cadrul conferinţei ZF HEALTH & PHARMA SUMMIT '22.

„Nu cred că statul trebuie să investească în infrastructură până nu găseşte soluţii referitor la angajaţi, medici, să găsească o soluţie să lucreze într-un sistem de stat care să fie rezonabil pentru toţi. Nu ne ajută să facem ambulatorii cu milioane de euro când medicul nu are niciun avantaj să consulte într-un ambulatoriu de stat şi pleacă tot la privat. Facem o investiţie degeaba. Cea mai mare problemă în prezent este în ambulatoriu de stat. De la medicul de familie, cineva care află că are cancer, spre exemplu, să ajungă la un spital privat să facă toate anlizeze este un haos generalizat. Aici cred că statul trebuie să găsească o soluţie ca partea financiară, care să rezolve problema financiară cu medicii lor înainte de a face mari schimbări în ambulatoriu”, a spus Wargha Enayati.

 

Ce a mai spus Wargha Enayati

Sistemul trebuie schimbat din zona oamenilor, nu de la infrastructură. Cred că jucătorii mari trebuie să deschidă spitale private mari. Noi am construit două spitale şi un rezidenţial în timpul pandemiei, iar de un an şi jumătate lucrează. Cred că a fost şi o încurajare pentru alţi jucători din piaţă. Practic, am văzut că într-un an vor apărea numai într-o zonă a Bucureştiului trei spitale noi.

Până la finalul anului 2025 vine următoarea investiţie cu un spital cu 100 de paturi. Acum validăm un proiect nou.  Pentru că cea mai mare realizare este faptul că investitorii din zona privată au dus investiţiile şi în zona de recuperare, de geriatrie, paliaţie, pentru că până acum au evitat să facă astfel de investiţii. Toate spitalele private construite până acum, în Bucureşti cel puţin, s-au bazat pe chirurgie. Şi aşa a fost greu să concurezi cu statul, iar după 10-15 ani aceste spitale au devenit profitabile. În partea nonchirurgicală nu am avut curajul să intrăm, acest spital de generatrie este primul proiect cu 150 de paturi care sper că în următoarele 3 luni să aibă breakeven. E greu să fii breakeven în sistmul medical, pentru că sunt costuri foarte mari. Exemplul acesta care acum se validează va fi o doză de curaj pentru alţi investitori privaţi care au evitat să meargă pe zona de geriatrie şi recuperare.

Spre exemplu, în Franţa poţi să munceşti la stat şi la privat, în Turcia trebuie să munceşti ori la stat ori la privat. Dar şi la noi medicul trebuie să se hotârască unde vrea să muncească. Pentru că acum este în avantajul medicului şi nu al pacientului. Medicii câştigă enorm prin sistemul acesta în care lucrează şi la stat şi la privat. Câştigă bine la stat, primesc bacşiş, lucrează şi la privat, au salarii inimaginabil de mari la care visează un chirurg sau ginecolog din Germania. Deci sistemul e greşit, trebuie să se oprească această migrare, după cum îi convine medicului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO