Companii

World Trade Center, minus de 2,2 mil. euro

World Trade Center, minus de 2,2 mil. euro
27.06.2006, 19:52 27

World Trade Center (WTC) Bucuresti, compania care detine hotelul de patru stele Sofitel, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 54,3 milioane de lei (15 mil. euro), cu circa 15% mai putin decat in 2004, si pierderi de aproximativ opt milioane de lei, potrivit datelor furnizate de companie catre Monitorul Oficial si citate de Mediafax.
Compania a avut o pierdere bruta de 8 mil. lei (2,2 mil. euro), desi in exercitiul financiar predecent a inregistrat un profit de 160 mil. lei (39,5 mil. euro). World Trade Center avea pana anul trecut in portofoliu hotelul Sofitel, Clubul Francez si Satul Francez. Ultimele doua active au fost cedate Municipalitatii Bucuresti, in contul datoriilor pe care compania le are la stat.
Compania a raportat la sfarsitul anului trecut o datorie de 60 mil. euro catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care este si unul dintre actionarii principali (cu o participatie de 20%).
World Trade Center Bucuresti a fost infiintata in 1994, ca societate mixta, in care partea romana detinea 55% din actiuni, restul fiind in proprietatea unor companii franceze.
Cele mai mari pachete de actiuni sunt detinute de AVAS, Bouygues Batiment si Debarth, fiecare controland cate 20% din companie. Actionar minoritar este si lantul hotelier francez Accor, care conduce, sub contract de management, hotelul Sofitel.
Accor a finalizat recent o investitie de peste 30 mil. euro intr-un hotel propriu in Capitala, care va fi deschis luna viitoare sub brand Novotel.
Compania mai conduce, sub contract de management, cele doua hoteluri Ibis din Capitala si un Ibis in Constanta.
Complexul World Trade Center include hotelul Sofitel, spatii de birouri, sali de conferinte si o galerie comerciala (sub numele de World Trade Plaza).
Hotelul, cotat la patru stele, se afla in competitie si cu jucatorii de pe segmentul de cinci stele, in special Crowne Plaza, care se afla in imediata apropiere a acestuia. Tot in zona se afla hotelurile Best Western Parc, dar si complexul Turist, care va fi deschis sub brand Ramada la inceputul anului viitor.
Sofitel, cu 202 camere, a inregistrat o crestere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri in anul 2005, pana la valoarea de 8,4 mil. euro, ceea ce a depasit previziunile facute de conducere la inceputul exercitiului financiar.
Hotelul este condus de francezul Bruno Vinette, care a venit in Romania in primavara anului trecut, dupa ce a condus un Novotel in Moscova.
Pe piata au circulat, in ultima perioada, informatii potrivit carora Sofitel ar fi de vanzare, iar printre potentialii cumparatori interesati s-ar afla omul de afaceri Gheorghe Copos, care controleaza deja doua hoteluri de cinci stele din Capitala - Crowne Plaza si Athenee Palace Hilton. Oficialii Sofitel au negat aceasta informatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO