Companii

Zamfirescu: Litigiile ne-au crescut facturarile cu 10%

05.05.2009, 15:56 21

Avocatul Calin Zamfirescu, partener senior al firmei Zamfirescu, Racoti Predoiu (ZRP) si coordonator al departamentului de litigii din cadrul firmei, spune ca numarul mare de litigii din primul trimestru al acestui an a provocat o crestere a onorariilor facturate cu 10% fata de perioada similara a anului trecut, desi estimarile initiale indicau o scadere pentru acest an.

"Ne-am bugetat pentru acest an venituri si cheltuieli mai mici cu 15% fata de 2008, care a fost cel mai bun an al nostru, dar din fericire am avut facturari suplimentare cu 10% in primele trei luni ale anului. In schimb, ritmul incasarilor este cu 10% mai mic fata de anul trecut. Nu am fost confruntati cu reduceri de onorarii, dar am facut reesalonari de plati, ca adaptare la actuala situatie financiara", a declarat Zamfirescu.
Calin Zamfirescu este unul dintre cei mai experimentati avocati litigatori din Romania, fiind implicat de-a lungul timpului in peste 10.000 de litigii. De altfel, departamentul pe care il coordoneaza a adus anul trecut circa doua treimi din veniturile firmei, care a incasat onorarii nete de trei milioane de euro in 2008, avand o marja de profitabilitate de peste 50%.
In conditiile in care acest departament a avut si in acest an un numar ridicat de dosare, ZRP a recrutat in ultimele luni patru avocati litigatori, ajungand la un total de 23 de oameni in cadrul departamentului, in timp ce intreaga firma numara 33 de avocati.
"Spre deosebire de perioada de dinainte de criza, acum am inceput sa primim mai multe CV-uri de la avocati cu peste 6-7 ani de experienta. Dintr-un total de peste 50 de CV-uri primite in ultima perioada, am realizat sapte interviuri, din care am ales doi avocati, care incep in aceasta perioada sa lucreze cu noi", spune Zamfirescu, care enumera printre cei mai importanti clienti pe litigii bancile UniCredit Tiriac, BRD, Piraeus sau companii ca Petrom, Rompetrol Rafinare, Alro sau Dannone.
Anul acesta este primul in care avocatii de business au devenit mai conservatori, in conditiile in care reducerea numarului de contracte de real estate, finantari bancare sau fuziuni si achizitii le va afecta veniturile. In acest context, majoritatea firmelor au recurs la relocari de personal catre departamente in crestere, precum arbitraje si litigii sau insolventa.
"Una din explicatiile pentru care nu suferim in momentul de fata este legata de faptul ca am pastrat un numar de avocati respirabil. N-am vrut sa crestem mult echipa, sa ne dezvoltam pe orizontala, deoarece nu mai poti avea o supraveghere la fel de buna. In Romania nu exista office manageri, astfel ca trebuie sacrificati avocati pentru aceasta activitate. Eu nu am socotit necesar pana in prezent sa renunt la roba si sa ies in piata sa aduc clientela, dar poate in viitorul apropiat va fi nevoie sa fac si acest lucru", mai spune Zamfirescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO