Constructii & Imobiliare

Alex, cititor al ZF: Haideţi să vă spun care este situaţia la zi pe piaţa imobiliară şi ce s-a întâmplat după izbucnirea războiului din Ucraina

Alex, cititor al ZF: Haideţi să vă spun care este...
29.05.2022, 00:11 71250

Alex, un cititor al Ziarului Finaciar, a transmis redacţiei un comentariu legat de evoluţia la zi a pieţei imobiliare, el fiind cu client care vrea să-şi achiziţioneze o casă.

“Suntem o familie cu venituri peste medie, care ne-am dorit achziţia unei case şi am început căutările anul trecut. Dar, deja preturile in Bucuresti la terenuri si case erau de neatins, inclusiv in zone cu probleme (clanuri etc.), astfel ca de 6 luni am cautat (dar cu pauze) o proprietate in comunele mai ok din jurul Bucurestiului.

Pipera, Tunari, Otopeni, Mogosoaia si Buftea, au fost zonele in care am cautat. Tinta a fost Pipera, dar deja preturile in crestere m-au impins catre Tunari si Otopeni. Epuizarea ofertelor din zona Bucurestii Noi-Straulesti m-a impinsa catre Mogosoaia si chiar catre Buftea. De 2 luni, sunt asaltat de agentii/dezvoltatori in bazele carora am fost inclus ca urmare a cautarilor mele, declicul fiind reprezentat de catre razboi, presiunile inflationiste si Robor.

Sunt imbiat deja cu discounturi de cateva mii de euro, desi la inceputul anului se laudau ca ei construiesc mult mai incet decat vand si ca reusesc sa contracteze din faza de proiect. In comunele enumerate de mine tranzactiile s-au diminuat semnificativ, iar vizionarile, telefoanele date sunt mult mai putine. Imi spunea un agent ca abia a avut 5 vizionari intr-o luna la portofoliul sau de case din Buftea si doar vreo 15 telefoane, desi acum cateva luni reusea sa intermedieze o vila in fiecare saptamana.

Pe piata sunt trei categorii de dezvoltatori:

1. cei care au construit cu cash si care nu sunt de acord sa faca niciun discount, desi telefoanele pentru vizionare nu mai suna, vorba aarmalelor reci. Acestia au suficient cash in conturi si nu se grabesc;

2. cei care au construit cu credit si care, de asemenea, nu fac discounturi, convinsi ca se termina razboiul si ca va reveni cererea in valuri;

3. cei care au construit cu credit si care isi dau seama ca trebuie sa vanda deja cu discounturi, deoarece in toamna vor vinde si mai ieftin. Sunt ansambluri de vile in Otopeni, Tunari, Buftea unde dezvoltatorii stramtorati fac reduceri de 25-30 de mii de euro pentru a reusi sa-si plateasca datoriile. Ei nu vand nici acum in pierdere, ci doar renunta la marja de supraprofit de acum cateva luni, pe care au adaugat-o deoarece vindeau foarte bine. Pot cumpara si maine o vila pe care mi-o doream foarte mult (are toate utilitatile, inclusiv si canalizare, o raritate in multe zone de la periferia capitalei) cu reducere de 40 mii de euro din pretul de 210 mii, dar totul imi spune ca in toamna pretul va fi de 140-145 mii de euro.

Semnale ingrijoratoare pentru piata imobiliara:

1. S-au inmultit anunturile dezvoltatorilor de vanzare a proiectelor cu autorizatii de constructie blocuri/vile

2. Vanzarile magazinelor mari de materiale de constructii catre dezvoltatori s-au prabusit.

3. Creditarea catre dezvoltatori s-a stopat, deoarece bancile anticipeaza riscul de scadere a vanzarilor.

4. Clientii care vindeau un apartament in Bucuresti pentru a se muta la casa la periferia apropiata (max 10-15 km de Capitală) se confrunta cu blocajul vanzarilor, data fiind incertitudinea si cresterea dobanzilor.

5. Desi multe tranzactii se faceau cu cash (aprox. 65% dintre ele, conform celor citite), ele depindeau pe lantul tranzactiilor anterioare si de un credit, care se acorda cu mult mai greu, ceea ce conduce la un blocaj. A vindea lui B cu credit o proprietate si cu cash-ul obtinut cumpara o proprietate a lui C. Acesta avea cash si cumpara o proprietate a lui D. Dar tranzactiile cu cash de pe piata depindeau de creditul pe care B il accesa si il suporta, ceea ce nu prea se mai intampla in prezent. 

6. Generatia care a resimtit pandemia din plin si care amanase cumparare unei proprietati, a cam facut acest pas, astfel ca potentialii clienti sunt oricum mai putini.

7. Pretul materialelor de constructii a crescut semnificativ, dar tinde sa dea inapoi la valorile din ianuarie (se poate verifica), dar aceasta nu-i mai ajuta pe dezvoltatori, in lipsa cererii

8. Pana in 2024 ne vom obisnui cu tristetea vilelor neterminate de pe campurile patriei, pe care unii dezvoltatori vor fi dispusi sa le dea la preturi de nimic, pentru a-si mai acoperi pierderile.

9. Ca si inainte de criza anterioara, pe piata au intrat multi dezvoltatori fara putere financiara semnificativa prea mare, care vor cadea primii.

10. Totusi, sunt si multi dezvoltatori, companii (firme de pompe, termopane, furnizori de gaze etc) care au construit pe cash si care vor mai tine piata sus pentru o perioada...ei pot astepta pana la revenirea pietei in 2024.

11. Clientii si-au format anticipatii de scadere a preturilor, ceea ce reduce cererea prezenta, intr-o masura mult mai mare decat cei care cumpara acum ca sa se protejeze de inflatie.

12. Criza imobiliara este o realitate in toate comunele apropiate de Bucuresti (ce sa mai vorbim de case de vacanta la Breaza sau Sinaia), astfel ca se va intinde de la perifeire catre centru. Este de asteptat ca apartamentele din zonele mai bine plasate/centrale sa reziste mai bine la scaderi, precum s-a mai intamplat.

Acestea sunt cateva concluzii pe care le-am cules din foarte multe interactiuni reale, din ultimul timp, cu piata imobiliara, pe care le-am interpretat prin prisma cunostintelor economice.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO