Constructii & Imobiliare

BREC, asociaţia principalilor dezvoltatori imobiliari: „Măsurile fiscale vehiculate vor avea un efect devastator pentru întreaga industrie de imobiliare şi construcţii, dar şi pentru accesibilitatea locuinţelor”

BREC, asociaţia principalilor dezvoltatori imobiliari:...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

02.08.2023, 17:36 1955

Modificările fiscale vehiculate cu privire la domeniul imobiliar, suprapuse peste cele care vizează domeniul construcţiilor, vor duce la efecte „devastatoare”, sunt de părere reprezentanţii BREC, asociaţia principalilor dezvoltatori imobiliari din piaţa locală.

„Dacă propunerea vehiculată – creşterea TVA de la 5% la 9% pentru proprietăţile sub 600.000 de lei şi introducerea impozitului de 5% pentru diferenţa dintre preţul de vânzare şi valoarea de 600.000 de lei – se dovedeşte a fi adevărată, impactul va fi unul major negativ. Această măsură vine la pachet cu altele care vizează direct industria de construcţii, şi anume eliminarea facilităţilor fiscale şi potenţiala majorare a salariului minim în construcţii, precum şi diverse taxe vehiculate pe proprietate. Toate acestea coroborate vor avea un efect devastator pentru întreaga industrie de imobiliare şi construcţii, care generează 30% din PIB, dar şi pentru accesibilitatea locuinţelor”, spun reprezentanţii BREC.

Ei adaugă şi că este esenţial ca guvernul să aibă o analiză clară a impactului pe care modificarea amplă a sistemului fiscal l-ar avea asupra mediului de afaceri şi asupra consumatorului final.

„Aşteptăm totuşi depunerea documentului final spre dezbatere şi subliniem încă o dată importanţa transparenţei şi a dialogului între mediul privat şi autorităţi. În egală măsură, este esenţial ca Guvernul să aibă o analiză clară a impactului pe care modificarea amplă a sistemului fiscal l-ar avea asupra mediului de afaceri şi asupra consumatorului final, cetăţeanul român, acesta fiind, până la urmă, cel mai afectat de un astfel de demers.”

Practic, spun dezvoltatorii imobiliari şi consultanţii, prin noile măsuri vehiculate, se elimină cota de 5% TVA pentru tranzacţiile cu locuinţe de până în 120 de metri pătraţi şi se introduce cota de 9% TVA, se majorează la 1% impozitul pentru cei care deţin una sau mai multe proprietăţi a căror valoare sare de 2,5 milioane de lei şi se introduce, la tranzacţiile cu locuinţe, o taxă de 5% aferentă sumei care depăşeşte nivelul de 600.000 de lei, faţă de 3% în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO