• Leu / EUR4.9675
  • Leu / GBP5.7134
  • Leu / USD4.6709
Constructii & Imobiliare

Olandezii de la Damen intră pe o nouă nişă de business cu două proiecte care vizează construcţia de echipamente pentru platformele offshore. “Şantierul Naval Damen Mangalia va deţine un rol important în această nouă dezvoltare de business”

Olandezii de la Damen intră pe o nouă nişă de...

Autor: Cristina Bellu

22.02.2023, 11:20 155

Grupul olandez Damen Shipyards, care la jumătatea lui 2018 a intrat în acţionariatul şantierului naval Damen Mangalia, îşi repoziţionează strategia de business odată cu valorificarea resurselor şi experienţei în domeniul construcţiilor navale, cu scopul de a deveni un jucător important în piaţa construcţiilor offshore.

Compania vede perspective importante în domeniul eolian offshore, în special în sectorul eolian plutitor emergent şi recunoaşte, de asemenea, potenţialul altor segmente ale sectorului energetic offshore şi al acvaculturii.

“Şantierul Naval Damen Mangalia (DSMa) din România, cea mai mare unitate a grupului, va avea un rol important în această nouă dezvoltare de business”, spun oficialii companiei.  

În prezent, Damen livrează două proiecte de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current) la DSMa, ambele fiind construite în cadrul unor contracte cu Aker Solutions, în calitate de contractor principal EPCI.

Lucrările au început anul trecut şi, odată cu începerea asamblării şi echipării, primul proiect va fi livrat în prima jumătate a anului 2023, iar cel de-al doilea va fi livrat în primul trimestru al anului 2024.

După aceea, platformele HVDC vor pleca spre şantierul Aker Solutions din Stord, Norvegia, unde echipamentul HVDC se va instala şi se va pune în funcţiune înainte de fi livrate spre destinaţia finală.

"Suntem încrezători că platformele HVDC îşi vor îndeplini rolurile pentru mulţi ani de acum înainte şi suntem încântaţi să ne extindem contribuţia pe care o avem deja la implementarea capacităţii de generare a energiei eoliene offshore atât de necesare.", spune Wouter Henstra, director comercial Damen Offshore Construction.

Damen se ocupă de construcţia structurală, protecţia suprafeţei, echiparea, izolarea, iluminatul, conducte, cablarea locală şi altele, precum şi de construcţia grilajelor de transport. Principiile de proiectare după care s-a realizat design-ul structural realizat de Aker Solution permit un proces de fabricare eficient atunci când este combinat cu facilităţile disponibile la DSMa.

"Damen Shipyards Group este un partener cheie pentru noi în domeniul eolian offshore. Instalaţiile lor sunt adaptate pentru fabricarea acestor tipuri de structuri, iar compania împărtăşeşte pasiunea noastră pentru realizarea de proiecte mari şi complexe în condiţii de siguranţă şi sustenabilitate", adaugă Arne Engevik, director HVDC la Aker Solutions.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9675
Diferență: -0,0644
Ieri: 4.9707
Azi: 4.6709
Diferență: 0,1522
Ieri: 4.6638
Azi: 5.7134
Diferență: -0,3401
Ieri: 5.7329
Azi: 5.1538
Diferență: -0,0543
Ieri: 5.1566