Constructii & Imobiliare

Piaţa hotelieră din Bucureşti continuă să recupereze scăderile din pandemie: Rata de ocupare a hotelurilor a crescut la 66% în 2023, de la 61% în 2022, în timp ce venitul mediu pe cameră disponibilă s-a îmbunătăţit cu 18%

Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant in CEE & SEE, Cushman & Wakefield

Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant in CEE & SEE, Cushman & Wakefield

Autor: Cristina Bellu

27.02.2024, 11:26 118

Piaţa hotelieră din Bucureşti a continuat în 2023 să recupereze scăderile din pandemie, în special din punct de vedere al tarifului mediu, dar şi al gradului de ocupare, al cărui nivel a rămas încă sub nivelul de dinaintea pandemiei.    

Astfel, hotelierii şi-au îmbunătăţit venitul pe camera disponibilă în 2023 şi chiar au reuşit să ajungă din urmă valorile din 2019, în primul rând pe fondul creşterii tarifului mediu. Evoluţia pozitivă a principalilor indicatori, dar şi investiţiile anunţate în următorii ani, vor încuraja investitorii români, dar şi străini să considere acest segment pentru plasarea capitalului, este una dintre concluziile unei analize realizată de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Potrivit acesteia, rata de ocupare a hotelurilor din Bucureşti a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă rămâne sub nivelul din 2019 (73%), influenţată în parte de faptul că volumul înnoptărilor turiştilor străini nu s-a restabilit la nivelul înregistrat în 2019.

În lunile ianuarie şi februarie s-au înregistrat cele mai mari creşteri ale ratei de ocupare în comparaţie cu aceaşi perioada în 2022. Festivalul George Enescu din septembrie a crescut semnificativ ocuparea hotelurilor, în timp ce creşterile înregistrate în iunie şi octombrie sunt atribuite lunilor de vârf sezonier. În restul perioadei, hotelurile au fost ocupate mai puţin comparativ cu 2022.

În acelaşi timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din Bucureşti a fost de 96 de euro în 2023, în creştere cu 12% comparativ cu 2022 şi peste nivelul din 2019 (86 euro), în condiţiile în care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistenţa pieţei la schimbările fiscale dar şi strategia hotelierilor focusată pe tarife.

Creşterea tarifului mediu şi a ratei de ocupare a dus la o îmbunătăţire de 18% a venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) din Bucureşti comparativ cu 2022, dinamică în linie cu trendul de revenire al pieţei hoteliere care are loc de altfel în toate capitalele din Europa Centrală şi de Est - 6. În consecinţă, hotelierii din Capitală au încasat în 2023, în medie 64 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, depăşind marginal nivelul din 2019. Este de aşteptat ca majorarea veniturilor să compenseze creşterea cheltuielilor, ceea ce oferă o perspectivă pozitivă asupra pieţei.

“Piaţa hotelieră din Bucureşti şi-a demonstrat rezistenţa în ciuda provocărilor geopolitice. Oferta limitată de noi hoteluri din anii precedenţi, dar şi natura anti-inflaţionistă a industriei hoteliere şi îmbunătăţirea ofertei atât prin dezvoltarea de hoteluri de clase superioare (midscale – luxury), cât şi prin renovarea celor existente, au determinat atingerea în 2023 a RevPar a nivelului din 2019. Privind în perspectivă, în timp ce creşterea ADR se aşteaptă să încetinească, ratele de ocupare vor continua să se îmbunătăţească”, spune Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant in CEE & SEE, Cushman & Wakefield.

Oxford Economics estimează că cererea din Bucureşti va depăşi până în 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind susţinută de creşterea numărului de înnoptări ale turiştilor locali care au revenit deja în 2023 la nivelurile din 2019.

La nivelul regiunii Europa Centrală şi de Est (ECE - 6 - Bucureşti, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia şi Varşovia) rata medie de ocupare a hotelurilor din capitale se menţine încă sub nivelurile din 2019, în timp ce tariful mediu (ADR) a crescut cu 23%, rezultând un avans al venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) cu 12%, mai arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Raportat la activitatea de investiţii în active hoteliere, în 2023, România a înregistrat un volum total de tranzacţii de 28,2 milioane de euro, în scădere cu 67% comparativ cu 2022, an în care au fost tranzacţionate un nivel record de proprietăţi hoteliere, în special ca urmare a realizării unor achiziţii de portofolii pan-europene. De remarcat faptul că în 2023 toţi cumpărătorii au fost investitori locali.

Yield-urile din Bucureşti au crescut în 2023 cu 50 puncte procentuale, ajungând la 8,25%.

“Privind în perspectivă, pe măsură ce performanţa sectorului hotelier se îmbunătăţeşte, atât investitorii locali, cât şi cei regionali reîncep să fie interesaţi de investiţii în România. Cu toate acestea, există o abordare prudentă din cauza nivelului ridicat de incertitudine şi al costului asociat capitalului. Mai mult decât atât, analiza noastră sugerează că în perioada următoare mai multe clădiri istorice din zona centrală a Bucureştiului ar putea fi tranzacţionate”, adaugă David Nath, Head of Hospitality CEE & SEE, Cushman & Wakefield.

În ultimii ani, piaţa hotelieră din Bucureşti a înregistrat o creştere medie anuală moderată a ofertei noi, de 0,9% între 2019 şi 2023, evoluţie modestă determinată în principal de anularea PUZ-urilor.

În 2024, două noi hoteluri, cu un total de 90 de camere, vor fi deschise, dintre care Corinthia Grand Hotel Boulevard. Între 2024 şi 2025, este estimată o rată medie anuală de creştere de 4,1% a numărului de camere.


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO