Curs BNR

Cursul a coborât după ce la jumătatea sesiunii a atins un nou record istoric

Cursul a coborât după ce la jumătatea sesiunii a atins...

Autor: Mediafax

03.08.2012, 17:05 557

Cotaţiile monedei naţionale au coborât spre 4,64 lei/euro în a doua parte a zilei, după ce la jumătatea sesiunii cursul a atins un record istoric, de 4,6510 lei/euro, în timp ce valutele din regiune afişau câştiguri de circa 1%, pe fondul datelor pozitive privind piaţa muncii din SUA.

În jurul orei 16:30, operaţiunile se perfectau la 4,6375 - 4,6415 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de la aceeaşi oră de joi, când schimburile se realizau în jurul nivelului de 4,63 lei/euro.

În debut, euro era cotat aproape de 4,62 lei/euro, iar în prima parte a zilei cotaţiile au urcat treptat, deşi banca centrală a fost prezentă în piaţă prin vânzări de euro, astfel că rata de schimb a atins un nou maxim istoric, de 4,6510 lei/euro.

Unii dealeri spun că cererea de euro a venit în principal din partea clienţilor comerciali şi de retail, care au cumpărat valută îngrijoraţi că leul va continua deprecierea.

Evoluţia leului a fost contrară mişcării din regiune, unde mondele vecine au consemnat câştiguri de până la 1,25%, după date pozitive privind piaţă muncii din SUA. Numărul locurilor de muncă din cea mai mare economie a lumii, exceptând sectorul agricol, a urcat cu 163.000, cu mult peste cât se aşteptau economiştii.

Dealerii spun că leul a fost susţinut pe tot parcursul sesiunii de intervenţii indirecte din partea BNR, iar în a doua parte a zilei volumele transferate au scăzut semnificativ.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat joi că au fost ieşiri de capital în luna iulie care au afectat cursul, însă banca centrală are ""un anumit spaţiu de manevră" pentru a-l susţine, dar acest spa­ţiu "trebuie administrat cu înţelepciune şi flexibilitate". Oficialul BNR a explicat că aceste ieşiri au fost cauzate de suprapunerea unor evenimente globale, cu precădere din Europa, cu tensiunile politice interne.

Isărescu a spus că detensionarea situaţiei politice interne ar ajuta foarte mult economia românească prin revenirea încrederii investitorilor străini, întrucât situaţia financiară din Europa nu se va calma în următoarele săptămâni.

La puţin timp după declaraţiile guvernatorului BNR, Curtea Constituţională a anunţat că a amânat până în 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale. Cotaţiile au urcat în piaţă imediat după anunţul Curţii Constituţionale. Ulterior, vineri, termenul pentru dezbaterea procedurii desfăşurării referendumului a fost preschimbat în 31 august.

Majoritatea dealerilor bancari spun că leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice.

Referinţa BNR pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului.

Precedentul maxim, de 4,6397 lei/euro, a fost consemnat săptămâna trecută, marţi. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro.

Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza turbulenţelor politice. La începutul lunii iulie s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

În sesiunea de joi, rata oficială a fost de 4,6097 lei/euro.

Pentru dolar rata de referinţă a urcat cu 4,44 bani, de la 3,7528 lei/dolar la 3,7972 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crecut cu 3,4 bani, de la 3,8355 lei/franc la 3,8695 lei/franc.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat uşor, de la 4,78 -5,25% la 4,81 - 5,29% pe an. În acelaşi timp, randamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut stagnat la 4,83 - 5,31% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO