Curs BNR

Euro presează din nou pragul de 4,3 lei pe final de an

Euro presează din nou pragul de 4,3 lei pe final de an

Autor: Ciprian Botea

29.12.2011, 15:04 276

Moneda europeană s-a tranzacţionat în a doua parte a şedinţei valutare de astăzi în jurul pragului de 4,3 lei, depăşind în anumite momente acest nivel psihologic, în condiţiile unei pieţe extrem de calmă. Aceasta este penultima şedinţă de tranzacţionare din acest an.

BNR a afişat la jumătatea zilei un curs oficial de 4,2980 lei/euro, cu aproape un ban peste nivelul de miercuri. Deprecierea de astăzi a leului vine pe fondul creşterii nervozităţii pieţelor externe în aşteptarea licitaţiei de titluri de stat italiene.

"Aşteptările noastre sunt ca monedele regionale, să piardă teren în restul zilei de azi, dat fiind că vor reacţiona în aceeaşi manieră la licitaţia de astăzi cu obligaţiuni italiene", potrivit unui raport al Piraeus Bank. Italia a împrumutat astăzi 7 mld. euro, la jumătatea intervalului ţintă de 5-8,5 mld. euro, la un randament în scădere.

Leul consemnase o tendinţă de apreciere în ultimele săptămâni, cursul coborând până pe palierul de 4,28 lei. Scăderea cursului a fost influenţată de vânzările de valută ale băncilor în contextul trecerii la standardele internaţionale de contabilitate (IFRS).

Cursul a încheiat anul 2010 la nivelul de 4,28 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO