Potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF referitor la aplicarea HG 816/2015 privind organizarea şi funcţionarea ANAF, începând cu 1 ianuarie 2016, administrarea contribuabililor mijlocii se reorganizează prin desfiinţarea acestor structuri, aflate până acum în subordinea şefilor adjuncţi ai administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, şi înfiinţarea Administraţiilor pentru contribuabilii mijlocii în localităţile în care îşi au sediul direcţiile regionale ale finanţelor publice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele filialei gălăţene a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Marian Filimon, spune însă că potrivit, aceluiaşi ordin, excepţia o constituie sediul administraţiei pentru contribuabilii mijlocii din cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi care va funcţiona de acum în municipiul Constanţa.
Astfel, spune Filimon, contribuabilii mijlocii din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău şi Tulcea vor fi nevoiţi să parcurgă o distanţă mai mare, până la Constanţa, lucru care va afecta activitatea firmelor în cauză.
"Ce greu o să le fie contribuabililor cu toată tehnologia modernă şi cu tot online-ul lucrativ care există... Să ţii legătura cu cei care au un impact deosebit de important în ceea ce înseamnă activitatea unei societăţi comerciale. Este vorba despre legătura permanentă ce se stabileşte între întreprinderea respectivă şi administraţia financiară, o groază de hârtii de care ai nevoie cum ar fi caziere, adeverinţe de participare la licitaţii şi multe alte lucruri, legătura permanentă legată de bilanţ, balanţă şi toate celelalte care există pe parte contabilă, financiară, pe partea bunei funcţionări a unei societăţi comerciale. Sigur că acelaşi lucru va spune cineva că era valabil pentru Constanţa, dar lucrurile nu stau aşa. Galaţiul era în centrul Regiunii Sud-Est. Aceeaşi distanţă o aveau de parcurs şi cei de la Tulcea, Constanţa, Buzău, Vrancea, în mod sigur relativ faţă de Galaţi. Gândiţi-vă ce se întâmplă nu numai de exemplu la noi, ci şi cu cei de la Buzău, Vrancea etc.", a mai afirmat Marian Filimon.
Potrivit lui Marian Filimon, în judeţul Galaţi există 430 de contribuabili mijlocii, iar la nivelul celorlalte judeţe din Regiunea de Sud-Est, respectiv Brăila, Vrancea, Buzău şi Tulcea, mai sunt circa 1.600 de firme care vor fi afectate de noile măsuri, dacă nu se revine asupra acestora.
În acest sens, Filimon a făcut un apel public către parlamentarii gălăţeni şi a anunţat că aceste aspecte vor fi făcute cunoscute în Comisia de Dialog Social a Ministerului de Finanţe şi la nivelul Comitetului Economico Social de către prezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor PrivateMici şi Mijlocii din România.