Eveniment

2009, tranzactii mari cu cifre mici. Fondurile de investitii promit ca vor reveni cu bani daca economia se insanatoseste

31.03.2010, 23:40 110

Lansat marti seara la Hotelul Hilton din Capitala in cadrulevenimentului "ZF Dinner: Secretele celor mai mari tranzactii",catalogul "Top Tranzactii" marcheaza primul an de criza pentrupiata locala de fuziuni si achizitii, volumul tranzactiilorinregistrand in 2009 o scadere de 70-80% fata de anii anteriori,departe de maximul de 10 mld. euro atins in 2008.
Participantii la evenimentul organizat de ZF, printre care s-aunumarat si artizanii celor mai mari tranzactii din 2009, au facutdezvaluiri din culisele semnarii tranzactiilor, dar si estimariprivind evolutia pietei de fuziuni si achizitii in 2010.
Cu o valoare totala estimata la 1,5 mld. euro, tranzactiile s-auconcentrat anul trecut in sectoarele energetic, IT&C si retail-adevarate generatoare de cash si vizibil mai rezistente la crizadecat imobiliarele, care au intrat intr-un con de umbra.

Energia, retailul si sanatatea au adus cele maivaloroase tranzactii
Preluarea participatiilor minoritare la CEZ Distributiesi CEZ Vanzare in schimbul a peste 370 mil. euro de catre gigantulceh CEZ a fost cea mai mare tranzactie a anului 2009. In IT&C,cea mai mare tranzactie a fost preluarea Zapp de catre Cosmote, iarin retail, achizitia retelei de magazine Plus de catre Lidl. Inasigurari trebuie remarcata intrarea unuia dintre cei mai mariasiguratori europeni, Axa, care a cumparat Omniasig Life. Un sectorcu multe tranzactii a fost cel a producatorilor de medicamente sicel al serviciilor medicale private.
Retailul alimentar si sanatatea au fost de departe cele maiatractive tinte de achizitie pentru fondurile de investitii private(private equity).
"Tranzactia Profi a fost cea mai mare investitie facuta de un fondde private equity in retail anul trecut. Negocierile pentrupreluarea companiei au fost dure si de lunga durata, iar competitiafoarte bine organizata, mai ales ca adviserii vanzatorului, firmeleRTPR si PwC, au colaborat in trecut cu noi la alte tranzactii, asaca au aplicat la negocieri ceea ce au invatat de la noi. Echipa demanagement a lucrat alaturi de noi la proiect, a luat parte ladue-dilligence si a contribuit la realizarea planului de businessal companiei, pentru a fi cat mai pregatiti in momentul preluariiconducerii", a spus Cristian Nacu, partener la compania deinvestitii Enterprise Investors, care a preluat lantul de magazineProfi in urma unei investitii de 66 mil. euro.
Gratie rezistentei ridicate la criza, sectorul farmaceutic a datsuficiente motive de investitii in 2009. Fondul american AdventInternational si-a reconfirmat interesul pentru acest sector prinachizitia Centrului Medical Unirea, la doar doi ani de lainvestitia de peste 100 de milioane de euro in producatorul demedicamente LaborMed. A urmat producatorul de medicamente Ozone,controlat de actionarii celui mai mare grup farmaceutic roman,A&D Pharma, care a semnat anul trecut doua tranzactiiimportante care au reasezat portofoliul LaborMed. Anul 2009 amarcat intrarea fondului francez de investitii administrat deSociété Générale care a cumparat 36% din clinicile MedLife.
"Apetitul ridicat al fondurilor noastre pentru investitiile insanatate este alimentat de potentialul ridicat de dezvoltare pecare il are sectorul in Romania, dar si de experienta pe care odetinem. De asemenea, daca in alte sectoare multiplii sunt de sasesau de opt ori EBITDA, in sectorul farmaceutic multiplii pot ajungesi pana la de 15 ori EBITDA", a spus Emma Popa-Radu, directorulgeneral al biroului Advent International din Romania
Ea a marturisit ca investitia in producatorul de medicamenteTerapia a fost cea mai complexa si profitabila investitie pentruAdvent in Romania.
"In trei ani, ne-am multiplicat de zece ori banii investiti, iartranzactia s-a derulat prin achizitia de actiuni de la 17.000 deactionari si prin delistarea companiei. Nu cred ca vom obtine unmultiplu de zece si in cazul investitiei in LaborMed", mai spuneoficialul Advent.
Pentru Advent International, unul dintre cei mai mari jucatoriglobali pe piata de private equity, tintele de investitii suntreprezentate de liderii de piata sau companiile cu potential de adeveni lideri, care au nevoie de capital de cel putin 50 demilioane de euro si care sunt conduse de antreprenori cu viziunesau de echipe de management puternice. Viziunea antreprenorului astat la baza preluarii Centrului Medical Unirea.
"Eu nu vreau sa parasesc corabia si sa plec, vreau sa raman ovesnicie la CMU, insa trebuie sa ai un partener cu care sacolaborezi", a declarat Wargha Enayati, fondatorul CentruluiMedical Unirea (CMU).

Anul 2010 ar putea aduce revenirea
Dupa blocajul generat de criza in piata de fuziuni si achizitii,fondurile de investitii si consultantii vad primii muguri derevenire in 2010. Lichiditatile de care dispun fondurile stau dreptgarantie pentru o dezghetare a pietei in acest an.
"Incep sa se vada miscari pe piata de fuziuni si achizitii,cumparatorii strategici au iesit din hibernare iar Romania arevenit pe harta investitiilor. Desi finantarea bancara esteabsenta, evaluarile companiilor sunt mult mai aproape de adevaratavaloare de piata, iar fondurile de private equity dispun delichiditati pentru a face investitii. Simplul adevar catranzactiile de fuziuni si achizitii nu au nimic de-a face cuimobiliarele a inceput sa fie inteles", a spus Dan Weiler, directorexecutiv al diviziei de corporate finance & investment bankingdin cadrul BCR.
De asemenea, oficialii Advent si Enterprise Investors au afirmat ca"bani sunt, proiecte viabile de investitii sa fie". Cele douafonduri de investitii administrate de Enterprise Investors dispunde lichiditati pentru investitii in Europa Centrala si de Est decirca 340 mil. euro, parte din aceasta suma urmand a fi investitape piata locala in urmatorii ani.
"La inceputul acestui an inregistram o usoara crestere aactivitatii de fuziuni si achizitii pe plan global, sustinuta dedeciziile de repozitionare luate de corporatii, dar si de nevoia decapitalizare a antreprenorilor. Pentru Romania estimam o crestere anumarului de tranzactii, dar volumul total va scadea simtitor. In2010-2011 nu vom mai asista la tranzactii foarte mari. RegiuneaEuropa Centrala si de Est ramane cea mai populara destinatie deinvestitii cu peste o mie de tranzactii inregistrate din a douajumatate a anului 2003 si pana in prezent", a estimat SerbanToader, senior partner la firma de consultanta si audit KPMG.

Isi revin tranzactiile

Emma Popa-Radu, directorul general al birouluiAdvent International din Romania
"Investim in Romania din anul 1997 si am incheiat pana in prezentopt investitii, iar companiile la care detinem participatii aufacut noua achizitii in acesti ani. Stim sa consolidam pietele, iarbanii pentru noi nu sunt o problema. Ne plac liderii de piata saucompaniile cu potential de a deveni lideri, care au nevoie decapital de cel putin 50 de milioane de euro si care sunt conduse deantreprenori cu viziune sau de echipe de management puternice.Investitia in producatorul de medicamente Terapia a fost cea maicomplexa si profitabila investitie pentru noi. In trei ani, ne-ammultiplicat de zece ori banii investiti, iar tranzactia s-a derulatprin achizitia de actiuni de la 17.000 de actionari si prindelistarea companiei. Nu cred ca vom obtine un multiplu de zece siin cazul investitiei in LaborMed."


Cristian Nacu, partener la compania de private equityEnterprise Investors

" Ultima investitie pe care o realizezi este intotdeauna cea maifrumoasa, permanent ai motive sa te bucuri ca ai incheiat sau nu oinvestitie. Tranzactia Profi s-a derulat pe o perioada de opt luni.Am avut trei zile de exclusivitate in care am purtat negocierimaraton. A fost cea mai mare investitie facuta de un fond deprivate equity in retail anul trecut. Negocierile pentru preluareacompaniei au fost dure si de lunga durata, iar competitia foartebine organizata, mai ales ca adviserii vanzatorului, firmele RTPRsi PwC, au colaborat in trecut cu noi la alte tranzactii, asa ca auaplicat la negocieri ceea ce au invatat de la noi. Echipa demanagement a lucrat alaturi de noi la proiect, a luat parte ladue-dilligence si a contribuit la realizarea planului de businessal companiei, pentru a fi cat mai pregatiti in momentul preluariiconducerii."


Wargha Enayati, fondatorul Centrului Medical Unirea(CMU)

"Eu nu vreau sa parasesc corabia si sa plec, vreau sa raman ovesnicie la CMU, insa trebuie sa ai un partener cu care sacolaborezi. Sunt un simplu cardiolog si cred ca criza m-a invatatun lucru un foarte important in toate domeniile de activitate. Nueste bine sa fim cu nasul pe sus si sa credem ca lumea ne apartine,sa credem ca suntem deasupra legilor morale. Criza ne-a invatat canu este bine sa ai ochelari de cal si sa vezi doar banii, citrebuie sa existe un echilibru intre bani si etica."


Dan Weiler, director executiv al diviziei de corporatefinance & investment banking din cadrul BCR

"Pot spune ca incep sa se vada miscari pe piata de fuziuni siachizitii, cumparatorii strategici au iesit din hibernare, iarRomania a revenit pe harta investitiilor. Desi finantarea bancaraeste absenta, evaluarile companiilor sunt mult mai aproape deadevarata valoare de piata, iar fondurile de private equity dispunde lichiditati pentru a face investitii. Simplul adevar catranzactiile de fuziuni si achizitii nu au nimic de-a face cuimobiliarele a inceput sa fie inteles de catre investitori. Maastept la o revenire pe piata de capital incepand din cea de-a douajumatate a anului 2010. Listarea Fondului Proprietatea vaimbunatati lichiditatea pe Bursa, iar stabilitatea leului esteimbucuratoare pentru piata de capital"


Serban Toader, senior partner la firma de consultantasi audit KPMG

"La inceputul acestui an inregistram o usoara crestere aactivitatii de fuziuni si achizitii pe plan global, sustinuta dedeciziile de repozitionare luate de corporatii, dar si de nevoia decapitalizare a antreprenorilor. Pentru Romania estimam o crestere anumarului de tranzactii, dar volumul total va scadea simtitor. In2010-2011 nu vom mai asista la tranzactii foarte mari. RegiuneaEuropa Centrala si de Est ramane cea mai populara destinatie deinvestitii cu peste o mie de tranzactii inregistrate din a douajumatate a anului 2003 si pana in prezent"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO