Eveniment

24 mil. euro pentru modernizarea a 5 gari

08.06.2005, 19:52 13

Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a incheiat ieri cu firmele Wiebe (Germania), Poldmir (Israel), Diekat si Athena (Grecia) cinci contracte in valoare totala de 24 de milioane de euro pentru modernizarea statiilor de cale ferata din Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta.

Finantarea proiectelor este asigurata printr-un credit acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Compania Diekat va moderniza statiile Cluj-Napoca si Iasi, in timp ce firma Athena va efectua acelasi tip de lucrari la statia Constanta, unde proiectul include si constructia a doua sali de cinematograf.

Firma Wiebe va reabilita gara din Craiova, in timp ce statia Timisoara va fi modernizata de societatea Poldmir.

Lucrarile vor fi initiate in acest an si vor fi definitivate in 2008.

Oficialii Ministerului Transporturilor spun ca selectionarea celor cinci statii s-a facut tinandu-se cont de pozitia pe coridorul IV paneuropean, de faptul ca sunt resedinte de judet si, nu in ultimul rand, a fost luat in considerare numarul de trenuri ce le tranziteaza.

Ministrul transporturilor Gheorghe Dobre, a declarat, dupa semnarea contractelor, ca proiectul face parte dintr-un program care vizeaza modernizarea a 150 de statii feroviare.

Lucrarile sunt in derulare pentru 16 statii, urmand sa fie finalizate in 2006, iar pentru celelalte ministerul cauta surse de finantare, a spus Dobre.

El a anuntat, totodata, ca saptamana viitoare vor fi semnate contractele pentru inceperea lucrarilor pe traseul Bucuresti-Constanta, pentru care sunt asigurate resursele financiare necesare.

Totodata, oficialii institutiei negociaza cu Banca Europeana pentru Investitii acordarea unui imprumut pentru modernizarea caii ferate Curtici-Simeria si Campina-Predeal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO