Eveniment

A.T. Kearney: Romania, unul din micii tigri ai Europei

27.11.2003, 00:00 85



Romania este singura tara din estul Europei care a intrat anul acesta in topul destinatiilor preferate investitorii din Uniunea Europeana in ceea ce priveste investitiile straine directe.



Potrivit studiului "Indicele de incredere privind investitiile straine directe pe 2003", realizat de catre compania americana de consultanta A.T. Kearney, Romania se situeaza pe locul 16 in topul celor mai atractive 20 de tari din toata lumea, in fata Canadei, Belgiei si Turciei.



Comparativ cu anul trecut, din topul preferintelor investitorilor europeni au iesit Austria, Olanda si Elvetia. Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj realizat pe un esantion format din reprezentantii managementului celor mai mari 1.000 de companii multinationale care au fost chestionati cu privire la atractivitatea diverselor destinatii pentru exportul de capital si intentiile de a investi in aceste zone.



De altfel, investitorii din Uniunea Europeana sunt din ce in ce mai increzatori in tarile din estul Europei - Romania, Slovenia, Croatia si Serbia si tarile baltice - numindu-i "micii tigrii ai Europei", releva studiul in studiul A.T. Kearney.



"Se previzioneaza ca piata comuna a acestor state din zona emergenta a Europei va atrage 10% din totalul mondial al investitiilor straine directe noi, in urmatorii trei ani", se mai arata in studiul companiei de consultanta ale carui rezultate au fost prezentate ieri de catre Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).



Sondajul a mai aratat ca investitorii straini inclina din ce in ce mai mult in favoarea fuziunilor si achizitiilor. Astfel, procentul celor care prefera aceasta metoda de investitii in defavoarea celorlalte a crescut de la 40% in 2002, la 45% anul acesta.



Cifra de afaceri a celor 1000 de companii multinationale chestionate depaseste 16.000 miliarde dolari. Companiile sunt din toate zonele geografice si acopera toate sectoarele de activitate. Raspunsurile firmelor au vizat 64 de tari, care au atras peste 90% din fluxurile mondiale de investitii straine directe.



Romania a atras in primele noua luni ale acestui an investitii straine in valoare de 989 milioane de euro, aproximativ 1,1 miliarde de dolari, in crestere cu 11% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor BNR, prezentate de ARIS.



Cea de-a doua sursa pe care o utilizeaza Agentia, Registrul Comertului, a anuntat pentru pentru primele noua luni ale anului, o valoare a capitalului subscris pentru companiile cu participare straina la capital de 879,1 milioane de dolari, in crestere cu 13,1% fata de perioada similara a anului trecut. In aceeasi perioada, numarul societatilor cu capital strain inregistrate s-a ridicat la 5.050. si tot dupa datele Registrului Comertului, investitiile straine directe in Romania au depasit pragul de 10 miliarde de dolari, atingand in luna septembrie a acestui an valoarea de 10,09 miliarde de dolari. Desi autoritatile considera ca atingerea acestei valori este un succes, raportat la nivel regional, cele 10 miliarde de dolari reprezinta mai putin de jumatate din investitiile straine directe atrase de alte tari din Europa Centrala si de Est.



De exemplu, volumul investitiilor straine din Polonia a ajuns anul trecut la circa 43 de miliarde de dolari, iar in Ungaria - la 23 miliarde de dolari. In plus, Cehia a reusit ca numai in 2002 sa atraga investitii straine directe de 9,3 miliarde de dolari. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO