Eveniment

Afaceri in scadere la Astra Vagoane Calatori Arad

13.07.2004, 00:00 43

Compania Astra Vagoane Calatori Arad S.A. a incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri de 348,6 miliarde lei (9,3 milioane de euro), in scadere cu 45 %, fata de 543,4 miliarde lei (17,4 milioane de euro), in anul 2002.
Scaderea afacerilor companiei Astra Vagoane Calatori se datoreaza restructurarii care a afectat 40% din capacitatea de productie, in sensul ca a avut loc modernizarea si pregatirea pentru fabricarea automotorului "Sageata Albastra", realizat in colaborare cu firma Siemens Germania, a afirmat Alexandru Truta, administratorul companiei.
Compania a fost nevoita sa reduca suprafata de productie cu 40%, iar investitiile realizate pe parcursul anului 2003 au fost de peste 28 miliarde lei (750.000 de euro).
Planul de afaceri al companiei vizeaza recuperarea pierderii din cifra de afaceri aferenta anului 2003, pe parcursul anului 2004, a adaugat Truta.
Pentru a demara proiectul impreuna cu Siemens, Astra Vagoane Calatori a avut obligatia sa creeze conditii tehnice si de munca similare cu cele din fabricile Siemens din Germania. Contractul comercial pe care CFR Calatori il deruleaza cu Siemens, in valoare de 320 milioane euro, prevede livrarea a 120 de automotoare, dintre care 63 ansamblate in Romania.
Automotorul produs de Siemens, care este ansamblat si la Arad, costa aproximativ 2,7 milioane de euro. Trenul are in componenta doua vagoane si o locomotiva, iar capacitatea de transport este de 123 de locuri pe scaune si 90 de locuri in picioare. Viteza maxima care poate fi atinsa este de 120 km/h, la un consum de trei ori mai mic decat al unei locomotive clasice.
Clientii principali ai companiei Astra Vagoane Calatori Arad sunt Caile Ferate Iraniene, cu care deruleaza contracte in valoare de aproximativ 50 milioane $, Caile Ferate Egiptene, compania Siemens Germania, SNTFC CFR-Calatori S.A., precum si fabrica de boghiuri Graz din Austria.
Pentru anul 2004, societatea a demarat un program de investitii , care atinge cifra de 30 miliarde lei (730000 euro), in vederea extinderii operatiunilor si pe alte piete de desfacere, cum ar fi: Franta, Sri Lanka, Siria, Irak, piete pe care compania era cunoscuta inainte de 1989.
Astra Vagoane Calatori SA s-a privatizat in iulie 2000, prin preluarea unui pachet de actiuni de aproximativ 80% de la FPS (fostul Fond al Proprietatii de Stat, acum APAPS) de catre doua companii, Tristar Bucuresti si Xedox Arad, specializate in productia de componente de autobuze si troleibuze. Pe langa actionarii principali, peste 20% din actiunile companiei sunt detinute de persoane fizice si juridice.
In prezent, compania Astra Vagoane Calatori are 700 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca pentru a se raspunde cresterii comenzilor primite de societate.
alexandru.cerchez@zf.ro



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO