Eveniment

Agenţiile din ministere au încurcat planurile de concedieri

Agenţiile din ministere au încurcat planurile de concedieri
31.08.2010, 23:25 40

Miniştrii Cabinetului vor fi evaluaţi în funcţie de derestructurările pe care le-au făcut în ministere la întâlnirea dinaceastă seară dintre grupurile parlamentare ale PDL, premierul EmilBoc şi miniştrii săi şi preşedintele Traian Băsescu.

Peste 10.000 de posturi au fost eliminate din ministere înaceastă vară printr-o serie de hotărâri de guvern, însă sunt şiministere care nu au venit cu planuri de reorganizare. LaMinisterul de Finanţe un plan aprobat prin hotărâre de guvern nu afost posibil întrucât instituţia are în subordine o serie deentităţi - cum ar fi ANAF - care au fost aprobate prin lege, drepturmare nu pot fi reorganizate prin hotărâri de guvern, ci,eventual, prin ordonanţe de urgenţă, iar o astfel de ordonanţă nu aputut fi dată, potrivit Constituţiei, în timpul vacanţeiparlamentare. Dacă ar fi fost dată, ar fi trebuit convocatParlamentul în sesiune extraordinară. Însă de ce planul derestructurare a fost amânat până în vacanţa parlamentară, când nu amai putut fi emisă o ordonanţă de urgenţă? Pentru că restructurareaMinisterului Agriculturii s-a făcut prin ordonanţă de urgenţă cânda fost posibilă emiterea ei, adică înainte de vacanţaparlamentară.

La Ministerul Apărării nu există un plan de tăiere de personal,dar Gabriel Oprea nu-şi face probleme că va fi remaniat. Miniştriis-au lăsat cu greu convinşi să facă restructurări. La Comunicaţii,Gabriel Sandu spune că, pur şi simplu, nu mai are de unde să deaafară oameni dintre cei 130-140 cu câţi a mai rămas dupărestructurarea de anul trecut. La fel şi la Ministerul Dezvoltăriisau la Ministerul Transporturilor.

Ieri, preşedintele Băsescu i-a chemat la Cotroceni pe premier şipe unii dintre liderii partidului - a fost a treia întâlnire dinaceastă vară dintre premier, preşedinte şi lideri ai PDL pe temarestructurării.

În această seară este probabil să se anunţe cine rămâne şi cinepleacă din Guvern. Însă ieri vicepremierul Marko Bela a susţinut cănu ar fi un capăt de ţară dacă Guvernul va rămâne în aceeaşiformulă.

Însă, la PDL, lucrurile nu sunt văzute aşa. Parlamentarii PDLcare cer capete de miniştri sunt supăraţi că deciziile guvernuluiscufundă PDL în sondaje, deci şi şansele lor de a fi realeşi laviitoarele alegeri. PDL nu are acum mai mult de 15% în sondaje,faţă de scorul de peste 30% cu care au ieşit în alegeri. Sondajeledin ultima vreme arată că, lună de lună, PDL a pierdut puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO