Eveniment

Agricultorii au de primit 1,3 miliarde de euro. Ministrul agriculturii: E un blocaj total!

Agricultorii au de primit 1,3 miliarde de euro. Ministrul agriculturii: E un blocaj total!

Ilie Sarbu, ministrul agriculturii

22.01.2009, 18:58 18

Agricultura este aproape de dezastru din cauza intarzierilor cu un an a platilor catre agricultori, a declarat ieri Ilie Sarbu, ministrul agriculturii.

"Agricultura este aproape de dezastru. Pana in prezent nu s-a acordat nicio suma din fondurile europene pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit", a declarat Sarbu.
Bugetul pe 2008 pentru agricultori a fost de 1,3 miliarde de euro si a inclus subventii la hectar de 527,9 mil. euro si fonduri de 782 mil. euro care puteau fi accesate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), dar banii au ramas doar pe hartie. La aceasta suma se mai adauga 600 mil. euro pentru infrastructura rurala, banii urmand sa fie accesati de primarii, asociatii locale sau ONG-uri care au pregatit proiecte pentru dezvoltarea satelor.
Agricultorii au facut calcule, au intocmit dosare si au depus cereri, dar demersurile greoaie ale autoritatilor si implicit absenta banilor i-au determinat sa investeasca in terenurile agricole tot din fonduri proprii sau prin credite bancare. 
Cu toate ca Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) a promis ca pana la finalul anului 2008 va distribui banii catre fermieri, din cauza procedurilor si a controalelor in teren banii nu au ajuns la agricultori.
"Speram ca din martie sa incepem platile aferente 2008", asigura Ilie Sarbu.
Comisia Europeana a aprobat in martie 2008 si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care Romania poate accesa, pana la sfarsitul lui 2013, circa opt mld. euro. Pana in prima parte a lunii decembrie 2008 au fost depuse peste 3.000 de proiecte in valoare de circa 2 miliarde de euro, dintre care au fost semnate doar 1.000 de contracte de finantare nerambursabila din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.
"Valoarea acestor proiecte depaseste 574 de milioane de euro, iar pana la data de 10 decembrie 2008 s-au efectuat plati catre beneficiari in valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro (sub 1% din suma totala alocata agricultorilor - n. red.)", dupa cum au declarat reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Agricultorii spun insa ca nu au primit niciun ban.
"Am avut un proiect de trei milioane de euro pentru modernizarea si extinderea de ferme si producerea de energie regenerabila prin statii de biogaz, l-am depus in martie, in septembrie a fost aprobat, am incheiat contracte cu furnizorii, dar acum stam cu teama ca ne cer banii colaboratorii nostri si nu avem de unde sa ii dam", spune Elena Ivanov, care are a doua ferma producatoare de oua din Romania. Chiar daca au primit unda verde la bani, fermierii se confrunta cu alte probleme care stau in calea unui rulaj rapid.
"Bancile nu ne mai finanteaza ca sa putem merge la Agentie cu cererea de plata. Trebuie sa cumparam utilaje, sa construim halele, sa platim constructorii, iar abia dupa aceea facem o cerere de plata la agentie prin care primim 50% din bani. Banii pentru toate acestea ii luam de la banci, dar in ultimele luni nimeni nu ne-a mai acordat credite", continua Ivanov.
Ferma producatoare de oua din comuna Muntenii de Jos din judetul Vaslui are aproximativ 300 de mii de capete de gaini ouatoare si produce intre 250 si 280 de oua pe zi pe care le distribuie in Bucuresti, Brasov si Galati.
Nici investitorii in piscicultura nu au vazut banii promisi prin Programul Operational de Pescuit, lansat in iulie 2008 de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) care anunta fonduri publice nerambursabile in valoare de 307 milioane de euro pana in 2013.
Mai mult, programul nici nu a fost demarat, jucatorii din acesta piata continuand sa astepte cu dosarele deja pregatite.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO