Eveniment

Ajutoare de stat de doua miliarde de euro, avizate in 2004

23.12.2004, 00:00 16



Consiliul Concurentei a autorizat in acest an acordarea unor ajutoare de stat in valoare totala de 85.800 mld. lei (2,09 mld. euro), a declarat ieri Mihai Berinde, presedintele institutiei.



El a precizat ca fiecare notificare pentru acordarea ajutorului de stat a fost atent analizata. Institutia a avizat in acest an 31 de decizii de autorizare.



"Au fost si decizii negative, pentru prima data in Romania, privind acordarea unor ajutoare de stat, intrucat s-a constatat ca in acela cazuri nu au fost indeplinite conditiile privind contributia beneficiarilor de ajutor de stat la programul de investitii necesar restructurarii", a spus Berinde. Potrivit unui raport de bilant al institutiei, cele doua firme sunt Textila Buhusi si Forseco Targu Ocna.



Berinde a mentionat ca institutia isi propune sa imbunatateasca, in perioada 2005-2006, procesul de monitorizare a ajutoarelor de stat si sa supravegheze respectarea conditiilor impuse la momentul acordarii si prevederile legislative, astfel incat sa fie evitata clauza de salvgardare asumata de autoritatile romane in negocierile de aderare la UE. Potrivit obligatiilor asumate de Romania, aderarea la UE va fi amanata cu un an in cazul in care nu vor fi respectate anumite conditii, inclusiv cele referitoare la acordarea ajutoarelor de stat.



Berinde a mai anuntat ca in luna ianuarie sau februarie a anului viitor vor fi cunoscute si rezultatele investigatiei privind practicile neconcurentiale pe piata cimentului. "Dosarul a avansat, iar in prezent suntem in faza de elaborare a concluziilor privind practicile neconcurentiale de pe piata cimentului", a spus Berinde.



Investigatia cu privire la preturile de vanzare a cimentului a fost initiata anul trecut sia fost determinata de nemultumirea cumparatorilor de ciment cu privire la nivelul ridicat al pretului de vanzare stabilit pe piata interna pentru acest produs.



Potrivit unui raport analizat in august 2003 de guvern, pretul ridicat al cimentului este determinat de o colaborare intre cele trei grupuri care controleaza piata - HeidelbergCement (Germania), Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO