Eveniment

Al doilea an în care este liber de Rusalii. Cine lucrează, trebuie să fie plătit dublu. Ce fac firmele şi băncile?

Foto Andrei Spirache

Al doilea an în care este liber de Rusalii. Cine lucrează, trebuie să fie plătit dublu. Ce fac firmele şi băncile?

Autor: Adelina Mihai

07.06.2011, 23:35 6873

Salariaţii români au liber în prima şi a doua zi de Rusalii,potrivit prevederilor păstrate şi în noul Cod al muncii, ceea ceînseamnă că lunea viitoare (a doua zi de Rusalii), cei 4,5 -5milioane de salariaţi, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vormerge la muncă.

În caz contrar, angajatorul este nevoit să-şi plăteascăangajaţii care lucrează cu un spor la salariu de până la 100%pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30 dezile.

"Principala motivaţie pentru care s-a promovat această lege afost de natură religioasă, deoarece pentru creştini, indiferentdacă sunt ortodocşi sau catolici, sărbătoarea Rusaliilor are la felde multă importanţă precum sărbă­toarea Paştelui. Nu am avutcontestaţii pentru această iniţiativă legislativă, îmi aduc amintecă la acea vreme preşedintele Băsescu a trimis legea sprereexaminare, pentru că voia ca şi ziua de 15 august, când sesărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, să fie liberă", a spussenatorul Ion Chelaru (PSD), unul dintre cei 11 senatori care auiniţiat actul normativ, intrat în vigoare în octombrie 2008.

El a mai spus că, deşi Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) sesărbătoresc întotdeauna duminica, după ce au trecut 50 de zile dela sărbătorile de Paşti, şi românii, şi europenii au liber a douazi de Rusalii (de sărbătoarea Sfânta Treime).

Totuşi angajatorii ar putea profita de o prevedere din noul Codal muncii:

"Prevederile art. 134 (cel care reglementează zilele libere -n.red.) nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nupoate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţiesau specificului activităţii", se arată în document.

De asemenea, legea mai arată că Guvernul poate stabili, printr-ohotărâre, programe de lucru adecvate pentru spitale şi pentruunităţile de alimentaţie publică.

"Oferim zile libere angajaţilor, pentru că şi-aşa avem destul depuţine zile libere faţă de alte ţări şi îi lăsăm să-şi «încarcebateriile». Este posibil ca unii angajaţi din câteva departamenteale fabricii să nu poată avea liber, dar vor fi recompensaţi cu ozi liberă în perioada următoare", a spus Alina Culcea, directorgeneral al companiei farmaceutice Actavis, care are 350 de angajaţiîn cadrul fabricii Sindan şi al unităţii de vânzări şimarketing.

Şi angajaţii din unele bănci vor avea liber lunea viitoare."Conform calendarului de sărbători legale, angajaţii CitibankRomânia vor avea liber pe 13 iunie", a spus Carmen Maftei,directorul de resurse umane al Citibank, care are pe piaţa localăaproape 450 de angajaţi.

Citiţi mai multe despre prevederile din noul Cod al muncii în versiunea online "Codul muncii 2011 - varianta consolidată", disponibilă pe www.zf.ro/ anuare.Angajaţiiromâni se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveştenumărul de zile libere pe care le primesc în afara celor deconcediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentrusărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, din care două cadîntotdeauna duminica (prima zi de Paşti şi Rusaliile). De altfel,anul acesta angajaţii români au cele mai puţine zile libere, avândîn vedere că 1 şi 2 ianuarie, 1 Mai şi prima zi de Crăciun suntzile de weekend, ceea ce înseamnă că numai în cinci din cele 11zile libere acordate prin lege angajaţii nu vor lucra. Cu 11 zilelibere pentru sărbătorile legale, românii se situează pe acelaşinivel cu angajaţii din Suedia, Italia şi Brazilia, arată un studiurealizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, partea grupului Marsh & McLennan Companies.

Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zilelibere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni,care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale. La polulopus se află Marea Britanie şi Olanda, care au câte opt sărbătorilegale pe an.

Citiţi mai multe despre prevederile din noul Cod almuncii în versiunea online "Codul muncii 2011 - variantaconsolidată", disponibilă pe www.zf.ro/ anuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO