Eveniment

Alte radare Lockheed Martin pentru armata

30.01.2003, 00:00 38

Compania Lockheed Martin va furniza fortelor aeriene romane, in perioada 2004-2008, 21 de radare pentru inaltimi mici si medii (gap-filler), in valoare de aproape 9,5 milioane de dolari.
Memorandumul de intelegere intre cele doua parti a fost semnat ieri de catre Ministerul Apararii Nationale, reprezentat prin directorul general al Companiei Nationale Romtehnica SA, Aurel Cazacu si de vicepresedintele Lockheed Martin, Dennis Beres. Documentul prevede si evaluarea agentilor economici romani din industria de aparare care vor contribui la realizarea radarelor. Pe mememorandum si-au pus semnatura ministrul roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu si adjunctul secretarului de stat pentru Comert al SUA, William Lash.
Pascu a declarat ca radarele ce urmeaza a fi achizitionate reprezinta un echipament "foarte necesar in completarea a ceea ce avem deja", fiind vorba si despre un transfer de tehnologie de valoare mare, care va ajuta la modernizarea industriei de aparare romanesti.
La randul sau, William Lash a precizat ca tranzactia reprezinta un semn al prieteniei si colaborarii in parteneriatul romano-american. Conform lui Lash, contractul cu Lockheed Martin va tranmsite un semnal foarte important in intreaga lume despre colaborarea romano-americana si reunoasterea capacitatilor tehnologice romanesti, ceea ce va atrage, in viitor, mai multe investitii.
Radarele FPS 117 achizitionate tot de la compania Lockheed Martin costa circa 17 milioane de dolari fiecare, in timp ce radarele gap-filler, in productia de serie, ar putea ajunge la un pret de aproximativ 4,5 milioane de dolari bucata, a explicat secretarul de stat in MApN, Gheorghe Matache, seful Departamentului pentru Armamente.
Cele 21 de radare sunt "indispensabile" la aceasta ora, in cazul in care in viitor va fi nevoie de mai multe astfel de aparate, ele vor fi comandate la momentul respectiv, a aratat Pascu.
Radarele noi vor inlocui sisteme vechi de 30-50 de ani - un radar gap-filler va inlocui intre 4-7 radare vechi, in functie de zona in care sunt amplasate, a declarat seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general locotenent Constantin Ghoerghe. El a precizat ca in cazul in care Romania va ramane granita NATO, vor fi necesare mai multe radare si acestea vor fi achizitionate mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO