Eveniment

Ambasadorul britanic, in cautarea oportunitatilor pentru reinvestirea banilor din vanzarea fregatelor

10.02.2004, 00:00 20



Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, s-a intalnit ieri cu prefectul Constantei, Gheorghe Martin, pentru a discuta unele detalii privind reinvestirea de fonduri provenite din achizitionarea celor doua fregate din Marea Britanie.



Potrivit ambasadorului Quinton Quayle, valoarea totala a contractului se ridica la 180 milioane de dolari, iar suma platita de Guvernul roman pentru achizitionarea navelor va fi reinvestita in Romania. Oficialul britanic a afirmat ca din suma totala a contractului incheiat pentru cumpararea celor doua nave de razboi s-au gasit deja contracte pentru investirea a 30 milioane de dolari in domeniul industrial, care reprezinta 20% din valoarea totala.



Diplomatul britanic a mai declarat ca judetul Constanta este considerat un punct cheie in relatiile bilaterale, dar si comerciale intre Marea Britanie si Romania. El a amintit ca in luna noiembrie a anului trecut a avut loc o intalnire la nivel inalt in urma careia 60 de oameni de afaceri britanici s-au aratat interesati sa investeasca in Romania.



Ambasadorul Marii Britanii a vizitat si Portul Constanta, iar la sediul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (APMC) SA oficialul britanic s-a intalnit cu echipa de conducere a institutiei.



Directorul general al APMC, Gheorghe Moldoveanu, a prezentat posibilitatile de colaborare si dezvoltare economica intre cele doua parti. Un prim exemplu il constituie posibilitatea oamenilor de afaceri britanici de a participa la licitatiile care vor fi organizate pentru alegerea consultantului pentru terminalul de barje a carui executie se va realiza in colaborare cu BERD, dar si la alte licitatii ale APMC.



Gheorghe Moldoveanu a mai precizat ca Portul Constanta este potrivit pentru investitii in diverse activitati de productie si totodata exista avantajul unor facilitati fiscale.



HMS Coventry, una din cele doua fregate militare cumparate din Marea Britanie de Fortele Navale Romane, va ajunge, in luna noiembrie, la Constanta, a precizat ambasadorul Quinton Quayle.



La sosirea primei fregate la Constanta se va organiza si o ceremonie militara. Cea de-a doua fregata, HMS London, va ajunge la Constanta anul viitor. In prezent, o echipa de militari din Fortele Navale Romane se afla in Marea Britanie pentru a urma cursuri de instruire. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO