Eveniment

ANAF a cercetat in ultimul an 12 firme ale lui Omar Hayssam

11.04.2005, 18:41 28

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a cercetat, pana in prezent, 12 firme care ii apartin omului de afaceri sirian Omar Hayssam, urmand ca in perioada urmatoare sa extinda ancheta la cele 50-60 de societati ale acestuia, a declarat Sebastian Bodu, presedintele institutiei.

"Cercetarile au inceput in urma cu un an si jumatate si vor continua. Motivul cercetarii este evaziunea fiscala", a precizat Bodu. El nu a mentionat sumele pentru care Hayssam este cercetat, dar a aratat ca va solicita lamuriri de la inspectorii fiscali in cursul saptamanii viitoare.

"Avem sase inspectori fiscali detasati de la Directia de inspectie fiscala la Parchet care lucreaza la dosarele lui Omar Hayssam. Pana acum au fost cercetate 12 firme, iar Parchetul intentioneaza sa extinda cercetarea la cele 50-60 firme care ii apartin", a afirmat Bodu.

Curtea de Apel Bucuresti va judeca astazi cererea avocatului lui Omar Hayssam privind punerea in libertate a clientului sau, arestat preventiv in 6 aprilie, pentru infractiuni economice.



Elvetienii sunt de fapt rusi

Presedintele ANAF a mai declarat ca firma Alfa Oil, inregistrata in Elvetia, care a formulat o oferta pentru preluarea pachetului de actiuni Rafo rezultate in urma conversiei de creante in actiuni, ar avea actionari rusi.

"Pe canale bancare, am aflat ca este o firma mica din Geneva (Elvetia), dar se pare ca in spate sunt rusii", a afirmat Bodu, precizand ca reprezentantii Alfa Oil sunt asteptati la Bucuresti saptamana aceasta pentru a discuta oferta pentru Rafo.

La jumatatea saptamanii trecute, ANAF a informat ca o firma inregistrata in Elvetia, Alfa Oil, a formulat o oferta pentru preluarea pachetului de actiuni Rafo rezultate in urma conversiei de creante in actiuni, documentatia fiind depusa la Ministerul Finantelor de reprezentantul oficial al Balkan Petroleum, Anton Marin.

Oferta Alfa Oil vine dupa ce, cu aproximativ o luna in urma, Balkan Petroleum a remis ANAF o adresa prin care aducea la cunostinta ca este dispusa sa achite o suma importanta pentru preluarea actiunilor. In ceea ce priveste oferta Balkan Petroleum, ANAF a precizat ca i-a invitat la discutii pe reprezentantii imputerniciti ai companiei, cu mentiunea ca orice acceptare este conditionata fie de plata pe loc a sumei cuvenite, fie de asigurarea platii prin garantii solide.

"Conducerea ANAF a fost deschisa pentru a primi o oferta ferma, elaborata conform uzantelor in domeniu. Ca raspuns la aceasta pozitie, reprezentantul BKP, Marin Anton, a aratat ca BKP doreste sa achite suma prezentata in circa opt ani de zile", mentionau oficialii ANAF. Acest lucru ar reprezenta o modalitate de esalonare exceptionala care vine in contradictie cu Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru abrogarea dispozitiilor legale referitoare la acordarea inlesnirilor la plata obligatiilor bugetare restante, adoptata recent la cerere organismelor financiare interna-tionale.

"Pozitia noastra e ferma: nu acceptam esalonari", a afirmat Sebastian Bodu.



Cluburile de fotbal au datorii de 19,6 mil. euro

Sumele totale datorate la bugetul de stat de cluburile de fotbal la nivel national se situeaza la 19,6 milioane de euro, a anuntat presedintele ANAF, Sebastian Bodu. "Toate cluburile de fotbal au datorii si au conturile blocate. Nu este acceptabila nici o esalonare, nu vom face exceptii pentru cluburile de fotbal", a precizat Bodu. El a adaugat ca, in urma cu o saptamana, institutia a castigat un proces cu clubul Rapid, instanta hotarand ca toate contractele de sponsorizare sa fie asimilate salariilor si deci impozitate. "Contractele de sponsorizare reprezinta niste salarii mascate. Termenul juridic este simulare. Exista in dreptul roman o prevedere potrivit careia daca donatiile au caracter repetitiv, atunci ele sunt asimilate salariilor", a mai spus Bodu. El a aratat ca va formula un amendament in acest sens o data cu modificarea codului de procedura fiscala, chiar daca reprezentantii cluburilor Dinamo, Steaua si Rapid au contestat in justitie aceasta propunere a Agentiei. "Nu conteaza, instanta va hotari", a conchis Bodu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO