Eveniment

Analiştii băncilor străine contrazic optimismul FMI privind evoluţia din T4

 Analiştii băncilor străine contrazic optimismul FMI privind evoluţia din T4

Autor: Claudia Medrega

02.11.2010, 23:53 18

Analiştii locali continuă să rămână pesimişti în legătură cuevoluţia economiei, anticipând scădere şi pentru ultimul trimestrudin 2010, în timp ce FMI şi Comisia Europeană se aşteaptă la oameliorare a activităţii economice spre finalul anului şi nu excludchiar o uşoară creştere.

Ajustările fiscale, diminuarea fluxurilor de numerar şi creştereaşomajului întârzie relansarea economiei, susţin analiştii băncilor.Economia a resimţit din plin în trimestrul al treilea efectelemajorării TVA şi ale reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, dupărevenirea temporară din al doilea trimestru, iar impactul se vavedea şi în ultimele trei luni ale anului.
"Efectele măsurilor de austeritate aplicate în sectorul public şimajorării TVA se vor resimţi în trimestrele III şi IV ale acestuian, astfel că estimăm o contracţie a PIB cu 3% în al treileatrimestru faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, respectiv oscădere cu 3,3% a economiei în trimestrul al patrulea comparativ cuacelaşi trimestru din 2010. Pentru întreg anul 2010, prognozămcontracţia PIB la 2,5%", afirmă Rozalia Pal, economistul-şef alUniCredit Ţiriac Bank.

Principala îngrijorare ar constitui-o decuplarea de regiune, carear afecta semnificativ încrederea investitorilor şi percepţiaexternă în general.
Pe de altă parte, măsurile de corecţie aplicate în sectorul bugetarerau necesare pentru sustenabilitatea pe termen lung, mai spunePal.

"Pe ramuri, ne aşteptăm ca industria să rămână pe o tendinţăpozitivă în trimestrele III şi IV ale acestui an. Serviciile voravea o contribuţie negativă semnificativă, la fel şiconstrucţiile."
Şi Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, apreciază căefectul măsurilor de austeritate se va vedea cu întârziere,inclusiv în trimestrul patru. "Nu cred că putem vorbi de creşterepozitivă în trimestrul patru. Singura modalitate ar fi caexporturile să meargă bine, iar consumul, inclusiv exporturile, săse comprime şi să existe o contribuţie pozitivă a exporturilornete. Însă scăderea de pe consum şi investiţii va fi mai mare decâtplusul exporturilor nete."

Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, a declarat recentcă anticipează că în trimestrul patru vom vedea, poate, o uşoarăcreştere pozitivă, iar în primele două trimestre ale anului viitorvom vedea sigur creştere economică. Şi Istvan Szekely, directorulde ţară pentru România al Comisiei Europene, anticipează aameliorare a activităţii economice spre finalul anului.
Potrivit estimărilor FMI, economia va înregistra în acest an oscădere de 2%, iar anul viitor va reveni pe creştere, PIB-ul urmândsă ajungă la un avans real de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO