Eveniment

Analistii Institutului de la Viena nu cred in estimarile guvernului privind cresterea economica

24.11.2003, 00:00 10



Cresterea economica a Romaniei in anii 2003 si 2004 va fi inferioara nivelurilor prognozate de autoritatile de la Bucuresti, reiese dintr-un raport al Institutului de Studii Economice Internationale de la Viena.



Potrivit raportului, Produsul Intern Brut al Romaniei se va majora cu 4,2% in acest an si cu 4,5% anul viitor, in vreme ce estimarile Executivului arata un avans de 4,8% in acest an si de 5,5% anul viitor.



Estimarea initiala a Guvernului privind cresterea PIB din acest an a fost de 5,2%. La sfarsitul lunii august, Executivul a revizuit nivelul anuntat la 4,8%, ca urmare a secetei prelungite si a nivelului scazut al productiei agricole.



Prognozele analistilor WIIW difera de cele oficiale si in ceea ce priveste deficitul de cont curent al balantei de plati.



Astfel, deficitul contului curent se va ridica la 2,8 miliarde de dolari, reprezentand 5,1% din Produsul Intern Brut si se va mentine la acest nivel si anul viitor.



La inceputul acestui an, Executivul a anuntat ca obiectivul privind deficitul de cont curent este de 4,5% din PIB. In urma evolutiilor nefavorabile din primul semestru, Guvernul a modificat tinta la 4,8% din PIB.



Atat reprezentantii Fondului Monetar International, cat si oficialii de la Bucuresti au afirmat ca limita superioara de sustenabilitate a deficitului de cont curent este de 5% din PIB, in conditiile in care investitiile straine directe acopera doar circa 50% din acest nivel.



Raportul Institutului de Studii Economice Internationale de la Viena mentioneaza insa ca deficitul bugetar se va incadra in limita dorita de Guvern, respectiv 2,7% din PIB pentru 2003 si 3% din PIB pentru anul viitor.



De asemenea, economistii institutului prevad o crestere a importurilor de 10% in 2003, pana la 20,8 miliarde de euro, in vreme ce exporturile ar urma sa urce cu 8%, la 15,9 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO