Eveniment

Andrea Moneta, seful Aviva Europe: Nu vom putea vorbi de recesiune in Romania

Andrea Moneta, seful Aviva Europe: Nu vom putea vorbi de recesiune in Romania

Andrea Moneta, seful operatiunilor europene ale Aviva: Sunt mai optimist in privinta tarilor din Europa Centrala si de Est, pentru ca inregistreaza cresteri mari ale economiei. Cred ca aceasta crestere si potentialul viitor sunt 'plasa de siguranta' a Romaniei in perioada crizei.

19.10.2008, 19:39 20

Cresterea economica mare a Romaniei va diminua efectele crizei financiare pe plan local, insa va exista un impact la nivelul economiei reale, prin scaderea consumului, afirma Andrea Moneta, seful operatiunilor europene ale gigantului din asigurari Aviva, prezent in Romania pe piata asigurarilor, a pensiilor si a administrarii fondurilor de investitii.

"Sunt mai optimist in privinta tarilor din Europa Centrala si de Est, pentru ca inregistreaza cresteri mari ale economiei. Cred ca aceasta crestere si potentialul viitor sunt 'plasa de siguranta' a Romaniei in perioada crizei. Ma astept ca economia sa incetineasca, dar in niciun caz la fel ca in Vest. Nu vom putea vorbi de recesiune in Romania", afirma Moneta, care s-a aflat la sfarsitul saptamanii trecute in Bucuresti.
Italianul Moneta, in varsta de 43 de ani, a fost numit CEO al Aviva Europe in aceasta vara si coordoneaza toate pietele europene, in afara de Marea Britanie. El a mai fost managing director la Dubai Financial Group timp de aproximativ un an, iar inainte de aceasta a facut parte din top managementul grupului UniCredit.
Despre actuala criza financiara Moneta spune ca nu a anticipat-o, dar ca a vazut unele semne. "Nu m-am asteptat la aceasta criza si cred ca orice persoana onesta ar spune acelasi lucru. Au existat semne ca unele sunt modele de business nesustenabile, dar era greu sa evaluezi ce se va intampla. Dar capitalismul nu a murit si consider ca este foarte periculos sa gandesti asa. Nu pietele au fost cele care au dat gres, ci supravegherea, iar marea schimbare dupa ce se va termina criza va fi ca supravegherea va fi mai dura si mai globala", sustine Moneta.
El afirma ca nu are investitii la Bursa, in afara de actiunile pe care le detine la Aviva ca membru al top managementului si cele ale fondului sau de pensii, si ca prefera investitiile mai conservatoare. In ceea ce priveste fondurile de pensii private din Romania, seful Aviva Europe spune ca acestea au o sansa unica sa cumpere, la preturi mici, actiuni care vor inregistra cresteri pe termen lung, dar ca nu ar trebui sa fie prea oportuniste.
"Marele avantaj al pietei pensiilor private este faptul ca se afla abia la inceput si ca dimensiunea ei nu este foarte mare. Sigur ca au o sansa unica sa cumpere actiuni, dar nu ar trebui sa fie atat de oportuniste si de legate de miscarile pietei. Nu cred ca aceasta criza ii va tine pe clienti departe de piata pensiilor private", sustine Moneta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO