Eveniment

AOAR: companiile romanesti au acces restrans la licitatiile publice

20.02.2004, 00:00 19



Deficitului comercial externe este provocat si de deciziile autoritatilor de a acorda contractele publice cu precadere companiilor straine in defavoarea celor romanesti, sustin reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).



"Discrimarea companiilor romanesti este promovata cu insistenta de autoritatile romane, care incheie contracte de amploare cu firme straine fara organizarea in prealabil a unor licitatii. De multe ori legea este 'ocolita' prin diverse practici cum ar fi crearea unor societati mixte cu firme straine sau prin impunerea unor criterii de eligibilitate excesive", a spus Constantin Bostina, vicepresedinte al AOAR.



Membrii AOAR sustin ca practicile autoritatilor in acordarea contractelor publice sunt de multe ori ilegale, intrucat nu respecta Legea achizitiilor publice, si ca submineaza industria romaneasca prin concurenta neloiala a competitorilor straini.



Reprezentantii asociatiei si-au sustinut acuzatiile dand ca exemplu intentia Ministerul Agriculturii de a incheia un acord cu firma israeliana Netafim pentru derularea unui proiect de reabilitare a sistemului de irigatii din Romania.



"Asocierea cu firma israeliana va da o lovitura producatorilor romani de instalatii de irigat, care nu vor mai putea sa-si vanda produsele", a spus Corneliu Pascu, membru AOAR si presedinte al producatorului roman de instalatii de irigat, Iridex.



Netafim este unul dintre cei mai mari producatori de sisteme de irigatii prin picatura din lume si urma sa formeze o societate mixta cu Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF).



Reprezentantii SNIF spun insa ca negocierile cu firma israeliana Netafim au fost intrerupte.



"Nu cunosc nimic despre existenta acestui contract. Nu avem in portofoliu si nici in negocieri un contract cu firma israeliana Netafim", a declarat ieri pentru Ziarul Financiar, Valentin Apostol, directorul general al SNIF.



El recunoaste ca a fost semnat un pre-contract cu firma israeliana insa aceasta nu a indeplinit unele conditii din acest document, motiv pentru care contractul propriu-zis nu a mai fost semnat.



AOAR sustine ca o alta cauza a dezechilibrului comercial este si transferul profitului in strainatate de catre companiile multinationale.



"O alta practica generatoare de deficit comercial, pe care institutiile statului o permit in continuare, este suprafacturarea importurilor de companiile cu capital strain din Romania, pentru a-si trasfera profitul in tari cu fiscalitate mai redusa", spune Pogonaru, adaugand ca aceasta este oarecum normal avand in vedere nivelul fiscalitatii din Romania.



Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini n-au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO