Eveniment

APAPS si Tobacco 2003 discuta despre SNTR

05.01.2004, 00:00 29



Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) va afla astazi mai multe amanunte despre intentiile consortiului Tobacco 2003/UE, care a depus singura oferta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR).



O data cu deschiderea ofertelor, pe 5 ianuarie, vom avea date complete despre investitor. SNTR este o societate foarte importanta, nu numai prin natura produselor sale, ci si prin faptul ca angajeaza productia de tutun a 50.000 de fermieri", a declarat Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS. Consortiul este format din firmele Galaxy Energy International si firma CTS SRL Italia.



APAPS a lansat la vanzare pachetul majoritar detinut la producatorul de tigarete la inceputul lunii decembrie a anului trecut, una dintre conditiile impuse potentialilor investitori fiind obtinerea unui cifre de afaceri de peste un miliard de dolari la finele anului 2002.





Sapte dintr-o lovitura



Autoritatea pentru Privatizare a incheiat anul trecut cu semnarea contractelor de trecere in proprietate privata a sapte societati, valoarea totala a tranzactiilor fiind de peste 25 de milioane euro.



Cea mai importanta dintre acestea a fost vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la producatorul de echipamente pentru producerea si utilizarea energiei mecanice UCM Resita.



Societatea a fost preluata de un consortiu format din firma elvetiana INET si Asociatia Salariatilor de la UCM Resita. Pentru actiunile societatii, investitiile de dezvoltare, de mediu si in capitalul de lucru al firmei din Resita, cumparatorul s-a angajat sa achite 13,1 milioane euro.



"Acest cumparator este cel mai potrivit vector investitional si managerial capabil sa modernizeze societatea", a declarat Ovidiu Musetescu, precizand ca UCM are datorii istorice si comerciale semnificative.



Constructorul de material rulant Faur Bucuresti a fost preluat de un consortiu format din firmele Laminate Bucuresti, Relco Bucuresti, Rafinaria Astra Romana Ploiesti si Begacom Timisoara, in cadrul unei tranzactii in valoare de 3,5 milioane euro.



Acelasi consortiu a achizitionat si societatea de cercetare si dezvoltare in stiinte fizice si naturale Omega Bucuresti, pentru 420.000 euro, si s-a angajat sa realizeze un parc industrial pe platforma Faur.



Pachetul majoritar de actiuni al producatorulului de tractoare Hart Miercurea Ciuc a fost achizitionat de grupul de persoane fizice si juridice Bela Karoly (fost antrenor al echipei nationale de gimnastica a Romaniei), Ferenczy, Kurko Janos Gyorgy si societatea Tristar Exim SRL Brasov.



"Speram ca acest cumparator sa produca tractoare Hart la fel de sprintene ca gimnastele Romaniei", a spus Musetescu.



Efortul investitional asumat de cumparator se ridica la 3,5 milioane euro, cea mai mare parte a sumei (2,6 milioane euro) vizand plata actiunilor, realizarea unor investitii tehnologice, de mediu si pentru capitalul de lucru al Hart.



Societatea Tremag Tulcea a fost preluata de firma Compro Ltd din Slovacia, in cadrul unei tranzactii de 1,9 milioane euro. Societatea din Tulcea fabrica produse din ceramica.



Pentru 1,2 milioane euro, firma Des Alpes Import Export SRL Bucuresti a cumparat producatorul de produse metalice Premagro Oradea.



Ultima societate din sectorul turismului aflata in portofoliul APAPS - SC Turism si Agrement Oltul SA Sfantu Gheorghe - a fost preluata, pentru 626.000 euro, de firma brasoveana Prescon Piatra Mare.





Magnar System Com a luat Rodipet



Tot in ultimele zile ale anului trecut, firma Magnar System Com SRL Otopeni a preluat de la APAPS pachetul integral de actiuni al societatii de distributie a presei Rodipet Bucuresti, in cadrul unei tranzactii cu o valoare de sase milioane euro. Suma include pretul pachetului de actiuni si investitiile pentru modernizarea societatii. Cumparatorul a preluat, de asemenea, datorii ale Rodipet in valoare de 4,8 milioane euro catre ziare si edituri, efortul investitional asumat de firma din Otopeni ridicandu-se la aproximativ 11 milioane de euro.



Magnar Com s-a obligat, prin contractul de privatizare, sa asigure un tratament nediscriminatoriu in distributia tuturor produselor editoriale si sa fie neutra in raport cu societatile care desfasoara activitati de editare de presa.



De asemenea, cumparatorul s-a angajat sa nu restranga obiectul principal de activitate al Rodipet si sa realizeze, in urmatorii 5 ani, 70% din cifra de afaceri a societatii din activitati de distributie a presei. De asemenea, un reprezentant al Clubului Roman de Presa va face parte din Consiliul de Administratie al Rodipet. In plus, firma din Otopeni nu va mai putea sa desfasoare activitati de editare de presa si nu va devini actionar la societati care deruleaza astfel de operatiuni. Administrarea Rodipet nu va putea fi preluata de o societate de editare a presei fara acordul scris al Clubului Roman de Presa.



Magnar Systems Com este o societate de constructii detinuta de grupul american de investitii Miami Group, prezent in Romania in domenii precum agricultura, turism, servicii de consultanta financiara si recuperare de debite.





Piata de capital



APAPS intentioneaza ca anul acesta sa faca mai multe tranzactii pe piata de capital in conditiile in care portofoliul Autoritatii cuprinde in special societati la care statul detine pachete minoritare de actiuni.Anul trecut, Autoritatea a vOndut, pe piata de capital, 43 de pachete minoritare de actiuni detinute de stat la diverse societati, valoarea capitalului social privatizat totalizOnd 100 de miliarde de lei. Cea mai importanta actiune a fost Automobile Dacia Pitesti, APAPS vOnzOnd, in 2003, titluri reprezentOnd 0,01% din capitalul social al producatorului de autovehicule. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO