Eveniment

APAPS: Tobacco 2003 e apt pentru SNTR

09.01.2004, 00:00 24



Consortiul Tobacco 2003/UE, interesat sa preia pachetul majoritar de actiuni al Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), indeplineste conditiile de precalificare, inclusiv cea privind obtinerea unei cifre de afaceri de peste un miliard de dolari in 2002, a anuntat ieri Autoritatea pentru Privatizare.



Comisia de privatizare a constatat ca investitorul a indeplinit criteriile de precalificare impuse prin anunt si, ca urmare, au fost deschise si contrasemnate documentele de participare, care insumeaza aproximativ 600 de pagini, sustine APAPS.



In cazul in care comisia va stabili ca cele doua firme care alcatuiesc consortiul respecta si conditiile de participare, oferta financiara si oferta tehnica vor fi deschise astazi.



Autoritatea pentru Privatizare a lansat la vanzare pachetul majoritar detinut la producatorul de tigarete la inceputul lunii decembrie.



Consortiul Tobacco 2003/UE, format din firmele Galaxy Energy International si firma CTS SRL Italia, a fost singurul care a depus oferta pentru preluarea producatorului de tigarete.



Omul de afaceri Ioan Niculae fostul actionar majoritar al SNTR a declarat pentru Ziarul Financiar ca a vandut recent un pachet de 20% din actiunile SNTR catre un investitor, fara sa ii precizece numele. El sustine ca nu cunoaste identitatea celor doua firme care fac parte din consortiul care negocieaza preluarea producatorului autohton de tigarete. "Valoarea actiunilor Tutunului Romanesc este foarte mica la ora actuala dar eu am o intelegere ca noul cumparator sa imi plateasca banii pe care i-am dat pe actiunile societatii", spune Niculae.



In piata au existat zvonuri conform carora Niculae s-ar afla in spatele acestui consortiu insa acestea au fost infirmate atat de APAPS care spune ca stie care este structura actionariatului celor doua firme dar nu poate sa o faca publica. De asemenea, si patronul grupului InterAgro sustine ca nu este in spatele consortiului care vrea sa preia acum SNTR.



Niculae afirma ca a fost o mare greseala ca a participat de la inceput la privatizare pentru ca in rapoartele societatii nu au fost prezentate gauri de 120 de milioane de dolari pe care el le plateste. El acuza faptul ca SNTR a derulat, in perioada 1997-1998, o serie de contracte de investitii pentru retehnologizare in valoare de circa 100 de milioane de dolari. Potrivit lui Niculae, echipamentele au fost achizitionate la preturi de peste doua ori mai ridicate decat cele de pe piata, iar utilajele nu au fost niciodata puse in functiune. Niculae sustinea ca intentioneaza sa vanda participatia detinuta la SNTR in cadrul aceleiasi tranzactii prin care statul va vinde pachetul majoritar unui alt investitor.



Finantele au retras, la sfarsitul anului trecut, licenta de marcare acordata SNTR, ceea ce a determinat incetarea activitatii de productie. Sanctiunea a fost determinata de neplata datoriilor catre bugetul de stat care se ridicau la 3.000 de miliarde de lei.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO