Eveniment

Apropierea alegerilor a facut Guvernul si autoritatile locale sa cheltuie dublu pentru investitii

Apropierea alegerilor a facut Guvernul si autoritatile locale sa cheltuie dublu pentru investitii

Click pentru imaginea marita

09.06.2008, 19:39 20

Cheltuielile pentru investitii au ajuns in primele patru luni din acest an la 5,7 miliarde de lei, depasind dublul nivelului din perioada similara a anului precedent, un avans semnificativ inregistrand si fondurile externe nerambursabile, care au crescut de 2,5 ori, la 1,1 miliarde de lei.
"Evolutia cheltuielior de capital, destinate investitiilor, poate fi privita ca un semnal cu privire la un inceput de utilizare liniara, echilibrata, a creditelor bugetare, spre deosebire de anii precedenti cand cea mai mare parte a fondurilor erau cheltuite de ministere spre finele anului", au declarat pentru ZF surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
O explicatie suplimentara poate fi si faptul ca unele ministere nu au reusit in luna decembrie a anului trecut sa-si achite toate obligatiile, in conditiile in care unele plati au fost stopate pentru mentinerea deficitului bugetar sub control.
Printre proiectele care au antrenat investitii importante in aceasta perioada pot fi mentionate cele pentru autostrada Bechtel si centrala de la Cernavoda, conform reprezentantilor MEF.
Cheltuielile de personal, care includ si salariile bugetarilor, au inregistrat un avans de 48,7%, fata de nivelul din primele patru luni ale anului trecut, ajungand la 11,3 miliarde de lei. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, castigul salarial mediu nominal net a crescut in luna aprilie cu 24,8%, comparativ cu perioada similara a anului precedent.
Castigul salarial mediu nominal brut a fost in aprilie de 1.751 lei, cu 7,9% peste valoarea din luna martie a acestui an, in timp ce in termeni nominali castigul a urcat cu 7,6%, la 1.282 de lei.
Datele incluse in executia bugetara la patru luni mai releva un ritm de crestere de circa 48,4% al cheltuielilor pentru bunuri si servicii, la 9,2 miliarde de lei, un avans important, de 80% inregistrand si subventiile, pana la 2,7 miliarde de lei.
Cea mai mare parte a bugetului, pe partea de cheltuieli, a fost directionata si in acest an pentru asistenta sociala, costurile aferente acestei componente consemnand un avans de 38,3%, la 16,7 miliarde de lei.
In ceea ce priveste evolutia veniturilor, cel mai semnificativ avans a fost consemnat pentru TVA, pe langa cresterea la nivelul donatiilor, reprezentand fondurile europene, de preaderare si postaderare.
Astfel, sumele colectate din TVA au urcat, in perioada ianuarie - aprilie, cu aproape 81%, la 13,5 miliarde de lei, evolutie explicabila in conditiile in care in intervalul similar al anului trecut a fost eliminata obligatia de plata a TVA in vama. Ulterior, autoritatile au revenit asupra acestei masuri.
Contributiile de asigurari sociale, care aduc cei mai multi bani la bugetul general, au avut o ascensiune mai lenta, de 27,3%, la 15,2 miliarde de lei. Desi nivelul contributiilor s-a diminuat la inceputul anului, cu 2,2 puncte procentuale, la angajatori, baza de impozitare
s-a extins pe fondul majorarii salariilor. Sumele colectate din impozitul pe profit au urcat cu 24,9%, la 5,71 miliarde de lei, in timp ce incasarile din impozitul pe salarii si venit au avut un ritm de crestere mai accelerat, de 35,2%, la 5,6 miliarde de lei.
Pe ansamblul bugetului general, veniturile totale au avansat cu 48%, la 55,8 miliarde de lei, cresterea cheltuielilor fiind de 50,5%, la 54,7 miliarde de lei. La finele perioadei ianuarie-aprilie, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 1,07 miliarde de lei, reprezentand 0,2% din PIB.
La nivelul bugetului de stat a fost raportat un deficit de 2,7 miliarde de lei, in timp ce bugetele locale au fost pe execedent de 3 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO