Eveniment

Arhitectii-sefi fara experienta au adus haosul in constructii

20.06.2008, 20:03 60

Ritmul haotic de constructie din Capitala si din orasele mari din provincie este cauzat de lipsa de expertiza a arhitectilor-sefi care nu au profesat inainte de a ocupa o astfel de pozitie.
"In lege exista expresia 'de regula poate sa fie un arhitect sau un urbanist' in dreptul functiei de arhitect-sef. In aceste conditii, doar 30% dintre arhitectii-sefi au expertiza in acest domeniu. Sunt localitati in care arhitectul-sef este fost inginer piscicol, iar in Capitala doar doua sectoare au in aceasta functie arhitecti de meserie", a declarat Sandu Alexandru, presedintele Registrului Urbanistilor din Romania (RUR) in cadrul unui seminar pe teme de urbanism de la Targul Camex.
Cea mai mare problema cu care se confrunta specialistii de profil este ca nu exista un drept urbanistic. "Avem in lucru mai multe proiecte de corectare a legislatiei urbane, pentru ca exista lipsuri inca de la nivelul Constitutiei. In ultima perioada s-a manifestat puternic o exacerbare a proprietatii private care neglijeaza interesul public", explica Alexandru.
Chiar daca arhitectul-sef executa un Plan Urbanistic General (PUG), presiunea investitorilor imobiliari a condus la derogarea specificatiilor PUG-ului prin realizarea unor PUD-uri (Plan Urbanistic de Detaliu) si PUZ-uri (Plan Urbanistic Zonal) diferite.
"Nu exista alta tara europeana in care PUZ-urile si PUD-urile sa fie derulate de investitori privati. Circa 70% dintre proiecte sunt realizate prin derogarea PUG-ului de catre PUZ", spune Alexandru.
Atributiile unui arhitect-sef nu sunt adaptate pentru fiecare tip de localitate. "Functia de arhitect-sef nu are un rol bine stabilit, avand in vedere ca acea persoana care are aceasta functie da aprobare si pentru lucruri minore, cum ar fi daramarea unui perete din locuinta, si pentru proiecte de amploare. Un arhitect-sef dintr-un oras cu 30.000 de locuitori are aceleasi atributii ca unul care se ocupa de un oras cu 300.000 de locuitori", spune Sorin Ciurariu, arhitectul-sef al orasului Timisoara. Intr-un oras precum Timisoara, arhitectul-sef aproba peste 4.000 de autorizatii de constructie pe an si 8.000 de certificate de urbanism, in timp ce intr-un oras cu 30.000 de locuitori sunt semnate anual doar 500 de autorizatii de constructie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO